Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» με πιέσεις από τις τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» με πιέσεις από τις τράπεζες

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας αλλά και των απαισιόδοξων προβλέψεων από τη Credit Suisse που βάρυναν τις τράπεζες, την ώρα που οι επενδυτές ετοιμάζονται για την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,6%. Οι τράπεζες σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 0,9%, από τη στιγμή που η Credit Suisse προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανόν να υποστεί διευρυμένες ζημίες στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η έντονη μεταβλητότητα έχει πλήξει την τράπεζα επενδύσεων. 

«Αυτό που επιβαρύνει τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας. Η εμπιστοσύνη έχει πληγεί και οι καταναλωτές εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε επιπλέον δανεισμό», αναφέρει η Σουζάναχ Στρίτερ, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown. 

Η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε ενδοσυνεδριακά περίπου 7% για να περιορίσει εν συνεχεία τις απώλειές της στο 3,8% με traders να επικαλούνται δημοσίευμα που θέλει τη State Street να σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά εξαγοράς για την ελβετική τράπεζα. 

Πτώση 1,7% και 2,6% αντίστοιχα παρουσίασαν και οι μετοχές των HSBC Holdings και UBS αντίχοιχα, ασκώντας πιέσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600. 

Ωστόσο, ο κλάδος λιανεμπορίου, που βυθίστηκε χθες στην προειδοποίηση της Target για περαιτέρω συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους της, ενισχύθηκε σήμερα 2,1% με το μητρικό όμιλος της Zara, Inditex, να σημειώνει άνοδο άνω του 6%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε αύξηση 80% στα καθαρά κέρδη της για το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου. 

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε την ημέρα 0,76% χαμηλότερα, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,80%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08%.

Στην ευρωπεριφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB, στο Μιλάνο, σημείωσε απώλειες 0,53%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητος.

 

moneyreview.gr

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News