Business & Finance Τρίτη 7/06/2022, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες με «βαρίδι» το λιανεμπόριο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες με «βαρίδι» το λιανεμπόριο

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες θα υπονομεύσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ενδεικτικό του κλίματος η πτώση των μετοχών λιανεμπορίου μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο αμερικανικός όμιλος λιανεμπορίου Target.

O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3%, με τον κλάδο λιανεμπορίου να καταγράφει απώλειες 0,9%, από τη στιγμή που η Target αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός. 

«Οι μετοχές λιανεμπορίου έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τις αρχές του έτους και δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει ανάσα στο άμεσο μέλλον. Αυτός ο λόγος εξηγεί και την έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις», αναφέρει ο αναλυτής Ντάνι Χιούσον της AJ Bell. 

Σε πτώση 1,1% και οι ευάλωτες στην πορεία των επιτοκίων μετοχές του τεχνολογικού τομέα, με τη γαλλική κατασκευάστρια λογισμικού Dassault Systems να υποχωρεί 2,3% μετά την επενδυτική υποβάθμιση της μετοχής της. 

Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,7%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε επίσης 0,7%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1%, με τους επενδυτές να παραμένουν ως επί το πλείστον στο περιθώριο μία ημέρα αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης αφήνοντάς τον όμως πιο αδύνατο πολιτικά.  

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,06%. 

Οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν η Τράπεζα της Αγγλίας και η αμερικανική Federal Reserve. 

Η ΕΚΤ αναμένεται στην συνεδρίαση της να ανακοινώσει τον τερματισμό των αγορών ομολόγων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων της στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούλιο.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News