Business & Finance Σάββατο 21/05/2022, 12:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Ανίσχυρες οι λεκτικές παρεμβάσεις διαμορφωτών πολιτικής

Ευρώ: Ανίσχυρες οι λεκτικές παρεμβάσεις διαμορφωτών πολιτικής

Η δραματική εξασθένηση του ευρώ έχει προσελκύσει την προσοχή της ΕΚΤ, όμως όχι και των αγορών. 

Τα πιο επιθετικά σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ και οι συζητήσεις για μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης θα μπορούσαν θεωρητικά να στηρίξουν το ευρώ. Ομως, αυτή την φορά, άλλες δυνάμεις, όπως η υπεροχή του δολαρίου και οι ανησυχίες για ύφεση κυριαρχούν στην αγορά, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές. 

Παρότι οι διαμορφωτές πολιτικής δεν στοχεύουν τη συναλλαγματική ισοτιμία, η πορεία της προς το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας της έχει φέρει στο προσκήνιο πολλές συζητήσεις. Τις τελευταίες ημέρες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλουρουά ντελ Γκαλό, επεσήμανε ότι το ασθενέστερο νόμισμα θα δυσκολέψει το στόχο της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών. Επίσης, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ανέφερε ότι η αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου παρακολουθείται με άγρυπνο μάτι. 

«Οι λεκτικές παρεμβάσεις ενδεχομένως να αυξήσουν την ενδοημερήσια μεταβλητότητα, όμως δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία. Εξακολουθούμε να ζούμε σε έναν κόσμο δίχως ρίσκο», αναφέρει ο Βασίλειος Γκιωνάκης, επικεφαλής στρατηγικής για την ευρωπαϊκή αγορά συναλλάγματος στη Citigroup. 

Euro-dollar pair remains close to levels not seen since 2017
  

To ευρώ ανέκαμψε αυτή την εβδομάδα, όμως αυτό έχει να κάνει στις ρευστοποιήσεις του δολαρίου και στις ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και όχι στη δυναμική του.

«Οι συζητήσεις δεν κοστίζουν τίποτε. Η όποια λεκτική παρέμβαση για την ισχυροποίηση του ευρώ θα λειτουργήσει μόνο εάν συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος», αναφέρει ο Βαλεντίν Μαρίνοφ της Credit Agricole. 

Eίναι σπάνιο για τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες να ασκούν πιέσεις για ένα πιο ισχυρό νόμισμα. Συνήθως, μία πιο εξασθενημένη συναλλαγματική ισοτιμία είναι καλοδεχούμενη, καθώς στηρίζει την ανάπτυξη καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ελκυστικές. Ομως, στο σημερινό πληθωριστικό κόσμο, ένα ισχυρότερο νόμισμα θεωρείται ως ένα μέσο αντιστάθμισης των υψηλών τιμών εισαγωγών. 

Traders have been piling on bullish wagers for euro versus sterling
  

 

Μία πτώση 5% του δείκτη σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ θα μπορούσε να προσθέσει 0,5% στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management. 

Σύμφωνα με ορισμένους traders, οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για το ευρώ μπορούν να δείξουν εάν είναι «γεράκια» ή έχουν πιο ήπιες απόψεις. Οι διαμορφωτές πολιτικής που αποφεύγουν ένα ισχυρό νόμισμα, είναι πιο πιθανόν να επικεντρωθούν στη στήριξη της ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δηλώσεις του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος στις αρχές του μηνός είπε ότι ένα ισχυρό νόμισμα θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη. 

«Οι συναλλασσόμενοι παρακολουθούν πάντα το ευρώ έναντι του δολαρίου και απογοητεύονται όταν οι λεκτικές παρεμβάσεις δεν έχουν αντίκτυπο. Ομως, με τις ΗΠΑ να προχωρεί σε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, το ευρ»ώ καλείται να ξεπεράσει ένα μεγάλο σκόπελο», καταλήγει ο αναλυτής της Credit Agricole. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Έτοιμο να «σπάσει» και το τελευταίο επίπεδο στήριξης πριν από την απόλυτη ισοτιμία

Συμφέρει τις ΗΠΑ το ισχυρό δολάριο;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News