Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Γέλεν: Είναι απίθανο να παρατείνουν οι ΗΠΑ την άδεια πληρωμής χρέους της Ρωσίας

Γέλεν: Είναι απίθανο να παρατείνουν οι ΗΠΑ την άδεια πληρωμής χρέους της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να παρατείνουν μια άδεια που λήγει σύντομα και η οποία επιτρέπει στη Ρωσία να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στην αθέτηση πληρωμής του χρέους της.

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει τις διεθνείς της πληρωμές ομολόγων, παρόλο που οι δυτικές κυρώσεις απαγορεύουν τις συναλλαγές με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα ή το Εθνικό Ταμείο Περιουσίας της Ρωσίας. 

Η χώρα διαθέτει διεθνή ομόλογα 40 δισ. δολ. και τον περασμένο μήνα έκανε κάτι που φαινόταν ότι ήταν μια καθυστερημένη στροφή, κάνοντας πληρωμές για να αποφύγει μια χρεοκοπία.

Ωστόσο, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με την προθεσμία της 25ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την όποια λήγει η άδεια των ΗΠΑ που της επιτρέπει να κάνει πληρωμές στους κατόχους αμερικανικών ομολόγων.

Η Γέλεν, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν τη λήξη της άδειας, είπε: «Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι απίθανο να συνεχιστεί».

Η Γέλεν είπε ότι «εάν η Ρωσία δεν είναι σε θέση να βρει έναν τρόπο να πραγματοποιήσει αυτές τις πληρωμές, και τεχνικά αθετήσει το χρέος της, δεν νομίζω ότι αυτό αντιπροσωπεύει πραγματικά μια σημαντική αλλαγή στην κατάσταση της Ρωσίας. Είναι ήδη αποκομμένες από τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων».

Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το εξωτερικό χρέος της από τον απόηχο της επανάστασής της το 1917 και αξιολογούνταν ως επενδυτική βαθμίδα μέχρι την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Γέλεν: Υπό εξέταση ένας συνδυασμός δασμών και εμπάργκο στο ρωσικό αργό από την Ε.Ε.

Η G7 «δεν θα αναγνωρίσει τις αλλαγές στα σύνορα που προσπαθεί να επιβάλει η Ρωσία»

Άμεσα μέτρα Κομισιόν για την ενέργεια: Στο τραπέζι και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News