Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 19:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Υπό εξέταση ένας συνδυασμός δασμών και εμπάργκο στο ρωσικό αργό από την Ε.Ε.

Γέλεν: Υπό εξέταση ένας συνδυασμός δασμών και εμπάργκο στο ρωσικό αργό από την Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα μπορούσε να συνδυάσει εισαγωγικούς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο με ένα σταδιακό εμπάργκο στην προσπάθειά της να περιορίσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. 

Η ιδέα της επιβολής δασμών θα παρουσιαστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας του G7 αυτή την εβδομάδα, ως ένας πιο οικονομικός τρόπος απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο, που ταυτόχρονα θα μπορούσε να φέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα, όπως εξήγησαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 

Το σχέδιο των δασμών έχει ως απώτερο στόχο να διατηρήσει μία μεγαλύτερη ροή ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, συγκρατώντας τις αυξήσεις των τιμών που θα προκαλούσε ένα καθολικό εμπάργκο, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να περιορίσει και τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές, σύμφωνα πάντα με τους αξιωματούχους. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού, το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει σταδιακά από το επόμενο έτος ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, αντιτίθενται σε αυτό, καθότι είναι τα μέγιστα εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Γέλεν ανέφερε ότι έχει συζητήσει μία σειρά από διάφορες επιλογές για απεξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι ένας συνδυασμός δασμών και εμπάργκο είναι κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί. «Δεν προσπαθούμε να πούμε στους Ευρωπαίους ότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο για τα συμφέροντά τους, όμως συζητάμε διάφορες επιλογές για να βρούμε μία λύση», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Γέλεν υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό ότι θα στηρίξει οιοδήποτε σχέδιο αποφασίσει η Ε.Ε. για το θέμα αυτό, όμως αυτό που έχει σημασία, είπε, αυτή τη στιγμή είναι να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο. Δεσμεύθηκε δε, ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις ενεργειακές της ανάγκες.  
   
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Θετική στην κατάσχεση κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

Ζοζέπ Μπορέλ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News