Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 19:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» με φόντο τον πληθωρισμό

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» με φόντο τον πληθωρισμό

Στον χορό του πληθωρισμού στροβιλίστηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν την σημερινή συνεδρίαση με σαρωτικές απώλειες, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.

Τα καθοριστικά γεγονότα της ημέρας ήταν αφενός η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, ο οποίος άγγιξε το 9% τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, αφετέρου τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για 7,4% τον Απρίλιο.

Οι εξελίξεις αυτές έριξαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε απώλειες της τάξης του 1,14%, με μεγαλύτερο βαρίδι τις μετοχές τις τεχνολογίας, οι οποίες διολίσθησαν κατά περίπου 2,8%.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης Dax σημείωσε απώλειες 1,26%, ο Cac του Παρισιού -1,2 και ο FTSE Mib του Μιλάνου υποχώρησε κατά 0,89%. Ο FTSE του Λονδίνου επίσης υποχώρησε κατά 1,07%.

Παρότι οι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη έκλεισαν στο κόκκινο, υπήρξαν ορισμένοι «νικητές» από την σημερινή συνεδρίαση. Ενδεικτικά, η μετοχή της Siemens Gamesa εκτινάχθηκε κατά τουλάχιστον 12,5%, καθώς το Reuters δημοσίευσε νωρίτερα ότι η Siemens Energy πρόκειται να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του μεριδίου της που δεν κατέχει ακόμη.

Αντιθέτως, τεράστια διολίσθηση της τάξης του 13% σημείωσε η Tui, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στη μέρα ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 425 εκατ. ευρώ, με απώτερο στόχο να αποπληρώσει μέρος της κρατικής βοήθειας που δέχθηκε από το γερμανικό κράτος κατά την διάρκεια της πανδημίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε πτωτικά ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Παραμένει σε ιστορικό ρεκόρ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News