Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 12:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε πτωτικά ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Παραμένει σε ιστορικό ρεκόρ 

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε πτωτικά ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Παραμένει σε ιστορικό ρεκόρ 

Ελαφρώς πτωτικά αναθεωρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, καθώς στη σημερινή της έκθεση η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, αναφέρει ότι διαμορφώθηκε στο 7,4%, έναντι 7,5% των προκαταρκτικών εκτιμήσεων. Ωστόσο ο ρυθμός αυτός ακόμη και μετά την αναθεώρησή του συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ και είναι ο ίδιος με αυτόν του Μαρτίου. 

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε πτωτικά ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Παραμένει σε ιστορικό ρεκόρ -1

Αντιθέτως σε επίπεδο Ε.Ε., η τελική ανάγνωση του πληθωρισμού δίνει διαφορετική εικόνα, καθώς από το 7,8% του Μαρτίου ανέβηκε τον περασμένο μήνα στο 8,1%. 

Σε υποβάθμιση των αρχικών της εκτιμήσεων αναφορικά με τις τιμές καταναλωτή, προχώρησε η Eurostat και για την Ελλάδα, καθώς ο εναρμονισμένος στα δικά της δεδομένα πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 9,1%, έναντι των αρχικών προβλέψεων για ρυθμό 9,4%. 

Η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, είναι ο βασικός και κύριος παράγοντας για την εκτίναξη αυτή του πληθωρισμού. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,9% τον Απρίλιο, από 3,2% ένα μήνα νωρίτερα. Ενώ σε μία ακόμη πιο στενή μέτρηση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν ρυθμό 3,5% τον περασμένο μήνα, από 3% τον Μάρτιο. 

Γι άλλον ένα μήνα οι χώρες της Βαλτικής Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία είδαν τις τιμές καταναλωτή σε δυσθεώρητα ύψη με ποσοστά 19,1%, 16,6% και 13,1%.

Στον αντίποδα, οι Γαλλία και Μάλτα είχαν πληθωρισμό σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στο 5,4%, με το ποσοστό στη Φινλανδία να διαμορφώνεται στο 5,8%. 

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε πτωτικά ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Παραμένει σε ιστορικό ρεκόρ -2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 6,3% το 2022

Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News