Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 13:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές παραγωγού σε Ευρωζώνη και Ελλάδα  

Eurostat: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές παραγωγού σε Ευρωζώνη και Ελλάδα  

Ταχύτητα αισθητά ανέβασαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, σημειώνοντας παράλληλα νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ σε ετήσια βάση.

Ιστορικό υψηλό ρεκόρ σημείωσαν οι τιμές παραγωγού και στην Ελλάδα σε ετήσια βάση, ενώ όπως και τον Φεβρουάριο, η μηνιαία ανοδική μεταβολή είναι εκ των μεγαλυτέρων στην Ευρωζώνη. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές παραγωγού τον Μάρτιο ανέβηκαν στο 36,8% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, από 31,4% τον Φεβρουάριο. 

Ευρείας κλίμακας ήταν και αύξηση των τιμών παραγωγού σε μηνιαία βάση, καθώς τον Μάρτιο καταγράφηκε ποσοστό 5,3% από 1,1% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές του Reuters, έκαναν λόγο για ρυθμό 36,3% σε ετήσια και 5% σε μηνιαία βάση. 

Eurostat: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές παραγωγού σε Ευρωζώνη και Ελλάδα  -1

Οι τιμές της ενέργειας ήταν ο ωστικός παράγοντας για αυτή τη νέα άνοδο, καθώς σε ετήσια βάση υπερδιπλασιάσθηκαν (104,1%), ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκαν κατά 11,1%. 

Ενδεικτικό του πόσο οι τιμές παραγωγού επιβαρύνουν τη συνολική εικόνα, είναι πως αν εξαιρεθούν τότε ο δείκτης διαμορφώνεται στο 13,6% σε ετήσια και στο 2,1% σε μηνιαία βάση. 

Ιστορικό υψηλό ρεκόρ σημείωσαν οι τιμές παραγωγού και στην Ελλάδα σε ετήσια βάση, με τον δείκτη να διαμορφώνεται τον Μάρτιο στο 46,6%, από 41,2%. 

Eurostat: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές παραγωγού σε Ευρωζώνη και Ελλάδα  -2

Εν συγκρίσει με τον Φεβρουάριο του 2022, ο δείκτης των τιμών παραγωγού έτρεξε με ρυθμό 8,8%, που είναι ο δεύτερος ταχύτερος από το 36,1% που καταγράφηκε στην Ιρλανδία, όπου επίσης σημειώθηκε η υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση (106,1%).

Eurostat: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές παραγωγού σε Ευρωζώνη και Ελλάδα  -3

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο +33,6% ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Φεβρουάριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News