Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 15:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ισχυρά κέρδη στα χρηματιστήρια με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Ευρώπη: Ισχυρά κέρδη στα χρηματιστήρια με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν στη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα όπως και χθες έτσι και σήμερα στραμμένο στην Κίνα, όχι όμως για τον ίδιο λόγο. 

Χθες ήταν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο που προβλημάτισαν και επηρέασαν τις αγορές, σήμερα είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας. 

Οι αρχές της Σαγκάης ανακοίνωσαν στην πόλη επετεύχθη το ορόσημο των τριών διαδοχικών ημερών με μηδενικά κρούσματα, κάτι που ανοίγει το δρόμο για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Βέβαια η χαλάρωση αυτή δεν θα έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη και οι κάτοικοι του οικονομικού κέντρου της Κίνας θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται συχνά σε τεστ.

Εντούτοις, όπως έχει κάνει το Πεκίνο και σε άλλες περιοχές στις οποίες έχει εφαρμόσει τη zero COVID πολιτική του, το ορόσημο των τριών ημερών με μηδενικά κρούσματα σηματοδοτεί την αρχή για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 1,40%, έχοντας όλους τους βασικούς του κλάδους σε θετικό έδαφος. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται κατά 1,50%, του Μιλάνου κατά 1,41%, αυτό στο Παρίσι προσθέτει 1,23%, ενώ του Λονδίνου βρίσκεται στο +0,76%. 

Ο κλάδος που ξεχωρίζει είναι αυτός των πρώτων υλών, πραγματοποιώντας ράλι της τάξεως του 3,55%, με κέρδη σχεδόν 2,90% ακολουθεί ο τεχνολογικός κλάδος και πιο πίσω με άνοδο 2,16% βρίσκεται ο κλάδος των τραπεζών.  

«Οι αγορές έχουν εμμονή με το τι συμβαίνει στην Κίνα και ουσιαστικά αυτός είναι ο μοναδικός σημαντικός καταλύτης», δήλωσε ο Κιθ Τέμπλεντον, της Forte Securities, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι εξελίξεις αναφορικά με τα lockdowns στην Κίνα έχουν επηρεάσει τις αγορές.

«Περάσαμε έξι εβδομάδες πολύ βάναυσες. Έτσι οι επενδυτές ψάχνουν την παραμικρή ευκαιρία για να αγοράσουν μετοχές. Ωστόσο οι όγκοι συναλλαγών το τελευταίο διάστημα είναι μικροί, επομένως δεν χρειάζονται μεγάλου εύρους αγορές για να κινηθούν τα χρηματιστήρια», συμπληρώνει. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News