Business & Finance Δευτέρα 16/05/2022, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα, νευρικότητα και ανησυχίες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα, νευρικότητα και ανησυχίες

Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα κέρδη στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων αντιστάθμισαν τις αρχικές απώλειες, ενώ οι μετοχές σε Γερμανία και Γαλλία δέχθηκαν πιέσεις μετά τα ιδιαίτερα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για παγκόσμια ύφεση. 

Οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα βούλιαξαν 11,1% τον Απρίλιο, σε ποσοστό διπλάσιο του αναμενομένου, ενώ η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2,9%, τη στιγμή που αναλυτές έκαναν λόγο για μικρή αύξηση, σε μία εξέλιξη που επιτείνει τις ανησυχίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα παρουσιάσει συρρίκνωση αυτό το τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων του Πεκίνου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 433,35 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%, έχοντας ανακάμψει από το -0,8% που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με απώλειες 0,4%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι με μικρότερη πτώση 0,2%, «μαζεύοντας» τις αρχικές του απώλειες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,63%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην ευρωπεριφέρεια, όπου ο FTSE MIB στο Μιλάνο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση αμετάβλητος κοντά στις 24.033 μονάδες με οριακή πτώση 0,06%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX ενισχύθηκε οριακά κατά 0,19%.
 
Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, τα lockdowns στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν κάμψει το επενδυτικό κλίμα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους με το δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα 11%. «Είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακόμη και με τις σημερινές χαμηλές αποτιμήσεις που προσφέρουν πολλές μετοχές, οι επενδυτές δεν έχουν κίνητρο να αγοράσουν, σε μία ένδειξη των ανησυχιών για τις μακροοικονομικές προοπτικές», αναφέρει αναλυτής της πλατφόρμας συναλλαγών IG. 

Ο κλάδος εξόρυξης μεταλλων ενισχύθηκε πάντως σήμερα 1,5% αντισταθμίζοντας τις αρχικές απώλειες του STOXX 600, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων. 

Ο μεγάλος χαμένος του δείκτη STOXX 600 ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές του κλάδου ειδών πολυτελείας με τη μετοχή της LVMH να υποχωρεί 1,1%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές ξεχώρισε αυτή της Vodafone με κέρδη κοντά στο 2%, από τη στιγμή που η εταιρεία τηλεπικοινωνιών etisalat των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αγόρασε μερίδιο 9,8% στην εταιρεία. 
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News