Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 16:51
ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

JP Morgan: Πώς άλλαξε η «γεωγραφία» των αγορών το 2020

JP Morgan: Πώς άλλαξε η «γεωγραφία» των αγορών το 2020

Τα εναλλακτικά νομίσματα, και κυρίως ο χρυσός και το Bitcoin, υπήρξαν ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της χρονιάς, που χαρακτηρίστηκε όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από την απάντηση των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων στην οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε.

JP Morgan: Πώς άλλαξε η «γεωγραφία» των αγορών το 2020-1

Τα στοιχεία της JP Morgan δείχνουν μεν ότι το Bitcoin και ο χρυσός ωφελήθηκαν περισσότερο από την πανδημία σε συγκριτική βάση (καθώς οι αγορές αυτές ενισχύθηκαν κατά 227% και κατά 27% αντίστοιχα από τις αρχές του έτους), όμως σε απόλυτη βάση, το πολύ χρήμα φαίνεται να κατευθύνθηκε στις αγορές των ομολόγων.

JP Morgan: Πώς άλλαξε η «γεωγραφία» των αγορών το 2020-2

Η JP Morgan διαπιστώνει με έκπληξη ότι η αύξηση των συνολικών χρεών είχε φτάσει από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του έτους σχεδόν στα επίπεδα που εκείνη προέβλεπε για το σύνολο του 2020. Τελικά, η χρονιά κλείνει με τα χρέη να αυξάνονται κατά 21 τρισ. δολάρια, σε μία εξέλιξη που αντανακλά τις ισχυρές εκδόσεις ομολόγων. Από το ποσό αυτό, περίπου τα 13 τρισ. δολάρια προκύπτουν από τη γιγάντωση της αγοράς ομολόγων, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο  τον κόσμο αύξησαν σημαντικά τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες. Αλλά και οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε εκδόσεις-ρεκόρ, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν μαξιλάρια ρευστότητας, προκειμένου να ξεπεράσουν το σοκ της κρίσης.

Αυτή η αύξηση των χρεών αντανακλάται και στη σημαντική αύξηση των μετρητών, κατά 9 τρισ. δολάρια. Εν μέρει, πρόκειται για αποτέλεσμα της αύξησης των χρεών, καθώς τα τραπεζικά δάνεια δημιουργούν καταθέσεις, εξηγεί η JP Morgan.

Οι αγορές μετοχών γιγαντώθηκαν κατά 11 τρισ. δολάρια, με τα χρηματιστήρια που βγήκαν πιο κερδισμένα να είναι εκείνα της αναδυόμενης Ασίας. Αντίθετα, συρρίκνωση κατέγραψαν οι αγορές της Λατινικής Αμερικής. 

Ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους επενδυτών, τα χαρτοφυλάκια λιανικής είναι εκείνα που εμφάνισαν διψήφια αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση, αυξάνοντας τα μερίδιά τους στις αγορές. Τα hedge funds όπως και τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες εμφάνισαν χαμηλή μονοψήφια αύξηση των κεφαλαίων που διαχειρίζονται.

Μετά από αυτά, η JP Morgan δηλώνει ότι δυσκολεύεται να μην χαρακτηρίσει το Bitcoin ως υπεραγορασμένο.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News