Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 16:08
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ράλι μετοχών: Ανάκαμψη ή φούσκα;

Ράλι μετοχών: Ανάκαμψη ή φούσκα;

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών, έπειτα από το ράλι της Wall Street που αφήνει τους επενδυτές να αναρωτιούνται: Πρόκειται για μια ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης ή για μια φούσκα;

Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 15% από τις αρχές του έτους και πλέον διαπραγματεύεται 22 φορές τα αναμενόμενα κέρδη του, έναντι του ιστορικού μέσου όρου των 15,3 φορών, σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Refintiv Datastream.

Ο τεχνολογικός κλάδος, που αποτελεί το 28% του δείκτη, εμφανίζει ακόμα υψηλότερες αποτιμήσεις. Το P/E του διαμορφώνεται στο 26,4, την ώρα που ο ιστορικός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 20,6.

Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι οι τιμές των μετοχών δικαιολογούνται από τις προσδοκίες για άνοιγμα των οικονομιών, καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού ξεκινούν σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, οι μετοχές είναι ελκυστικές έναντι των ομολόγων, όπου οι αποδόσεις κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Άλλοι πιστεύουν ότι κάποια κομμάτια της αγοράς είναι υπερτιμημένα. «Συνολικά, οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ανεβασμένες σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους. Σε κάποια κομμάτια της αγοράς, υπάρχει σίγουρα φούσκα», λέει στο Reuters ο Walter Todd, επικεφαλής επενδύσεων της Greenwood Capital.

Στο θέμα αναφέρθηκε ακόμα και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell,  ο οποίος είπε την Τετάρτη πως δεν πιστεύει ότι οι μετοχές  είναι υπερτιμημένες, εάν κανείς λάβει υπόψη του τα επίπεδα του ρίσκου στις αγορές.

Σημειώνεται ότι ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 66% από τα χαμηλά του Μαρτίου και άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό χθες, έστω και εάν τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν νέα αίτηση για το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε αναπάντεχα την περασμένη εβδομάδα, σε μία ακόμα ένδειξη της αδύναμης οικονομίας.

Όσοι υποστηρίζουν το σενάριο της φούσκας επικαλούνται το ράλι του 680% στη μετοχή της Tesla από τις αρχές του έτους, την άνοδο του Bitcoin πάνω από τα 20.000 δολάρια και τις μεγάλες εισροές κεφαλαίων σε εταιρείες ειδικού σκοπού για εξαγορές (SPACs).

Δημοσκόπηση θεσμικών επενδυτών της BofA έδειξε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων έριξαν τα ποσοστά που κρατούν τα χαρτοφυλάκιά τους στα μετρητά σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ώστε ενεργοποίησαν σήμα «πώλησης» στα χρηματιστήρια.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Bank of Americaότι έπειτα από το τελευταίο ράλι, τα περιθώρια ανόδου των ευρωπαϊκών αγορών έχουν εξαντληθεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

moneyreview.gr  με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News