Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 14:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διατηρείται σε άνοδο κόντρα στο πτωτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές

Χρηματιστήριο: Διατηρείται σε άνοδο κόντρα στο πτωτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές

Κρατάει αντιστάσεις ενάντια στο γενικευμένο πτωτικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενο ανοδικά από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. 

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτώση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τη Wall Street να καταγράφει χθες ήπιες απώλειες ενόψει της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τα ασιατικά χρηματιστήρια επίσης να κινούνται πτωτικά μετά τη νέα έξαρση της Covid-19 στην Κίνα, το ελληνικό χρηματιστήριο μοιάζει με «όαση» στη σημερινή ημέρα. 

Ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο της τάξεως του 0,70% που καταγράφει έχει αγγίξει τις 925 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανήλθε έως τις 927,94 μονάδες, μια μονάδα χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο για τον Απρίλιο στις 928,14 μονάδες (το χαμηλό ημέρα έχει σημειωθεί στις 916,32 μονάδες). Με αργά αλλά σταθερά βήματα και σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη στις πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε αντίθεση με τις ξένες αγορές, έχει καταφέρει να διαγράψει μεγάλο μέρος των απωλειών που υπέστη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών «αποχαιρέτησε» τον Μάρτιο από τις 879,45 μονάδες και σήμερα διαπραγματεύεται περισσότερες από 40 μονάδες υψηλότερα, σε μια περίοδο κατά την οποία στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος έχουν συνδρομή τόσο τα ισχυρά ως επί το πλείστον εταιρικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, όσο και τα μερίσματα που ανακοινώνουν ότι θα διανείμουν οι εταιρείες. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο τζίρος αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών πλησιάζει τα 10 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο περί του 0,70%, ενώ με σχεδόν το ίδιο ποσοστό υποχωρεί ο Mid Cap, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την πλάτη τους στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

Η εικόνα των μετοχών 

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ανεβάζει ταχύτητα όσο περνάει η ώρα έχοντας φθάσει έως το 6,70%, στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων της για το 2021. Ακολουθεί η μετοχή της Mytilineos με άνοδο 4,27%, της Εθνικής (3,44%) και της ΓΕΚ Τέρνα (2,44%). Eurobank, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ με ήπιες θετικές μεταβολές μεταξύ 0,74% και 0,13%. 

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Motor Oil παρόμοιο ποσοστό πτώσης της τάξεως του 2,14% και του ΟΛΠ υποχωρώντας κατά 1,01%.

Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2021 για το Πλαίσιο

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη μετά από φόρους της Πλαίσιο το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23,2% στα 436,9 εκατ. ευρώ από 354,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Πλαίσιο θα προτείνει διπλάσιο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Παράλληλα, η εταιρεία αναγνωρίζοντας τη συμβολή των εργαζόμενων στην εξαιρετική περυσινή χρονιά, ανακοίνωσε μπόνους ύψους 1 εκατ. ευρώ για το προσωπικό. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Lamda Development: Σύμβουλος για το Marina Tower το σχήμα Intrakat-Bouygues

Πλαίσιο: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2021 – Διπλασιάζει το μέρισμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News