Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με «άρωμα» τεχνολογίας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με «άρωμα» τεχνολογίας

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, με ώθηση από τον κλάδο τεχνολογίας που επιδόθηκε σε ράλι άνω του 2%, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με ανησυχία εάν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις κατσά της Ρωσίας μετά τις κατηγορίες ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,8%, με τις μετοχές τεχνολογίας να ενισχύονται 2,1%, ακολουθώντας τα χνάρια του Nasdaq στη Wall Street μετά την είδηση ότι ο Ελον Μασκ αγόρασε μερίδιο 9,2% στo Twitter. 

Παρ΄όλα αυτά, ο δείκτης STOXX 600 εξακολουθεί να απέχει περίπου 7% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου. Τα blue chips της Ευρωζώνης σημείωσαν ράλι 1% στη σημερινή συνεδρίαση. 
  
Η τεχνολογία βρήκε επίσης στήριγμα και από τη Delivery Hero, η οποία σημείωσε άνοδο 10,7%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε χρηματοδότηση μέσω χρέους ύψους 1,4 δισ.ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητάς της. 

Πέραν της τεχνολογίας, το βλέμμα των αγορών είναι επικεντρωμένο και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, όπου πραγματοποιείται την επόμενη Κυριακή ο πρώτος γύρος. Αναλυτές κάνουν λόγο για επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης του 2017 μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπεν, με τον Μακρόν να εξακολουθεί να προηγείται αλλά με στενό προβάδισμα. «Σε αντίθεση ωστόσο με το 2017, οπότε η Λεπέν είχε στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία της στην έξοδο από το ευρώ, κανένας υποψήφιος δεν προωθεί τέτοιου είδους πολιτικές. Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο απρόσμενο αποτέλεσμα, η αντίδραση της αγοράς δεν θα είναι ιδιαίτερα έντονη», αναφέρει αναλυτής της UBS.

O δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,7%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 0,4%. Από την ευρωπεριφέρεια, ο MIB FTSE στο Μιλάνο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05%, ενώ ο IBEX στην Φρανκφούρτη με άνοδο 0,2%. 

Από τους υπόλοιπους κλάδους, ο ταξιδιωτικός έκλεισε με μικρές απώλειες, από τη στιγμή που η EasyJet ακύρωσε εκατοτοντάδες πτήσεις λόγω ασθένειας προσωπικού μετά το νέο κύμα κορωνοϊού. Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι η αναστάτωση αυτή στον ταξιδιωτικό κλάδο θα είναι προσωρινή, σημειώνοντας ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα του τουρισμού παραμένει θετική. 

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News