Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 17:57
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Παρέμεινε σε ανοδική τροχιά με υποτονική άνοδο 0,31% και χαμηλό τζίρο 

Χρηματιστήριο: Παρέμεινε σε ανοδική τροχιά με υποτονική άνοδο 0,31% και χαμηλό τζίρο 

Με την υφήλιο σαστισμένη από τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη και τις αναφορές για εγκλήματα πολέμου από μεριάς Ρωσίας, στις αγορές σήμερα επικράτησε ένα αίσθημα συγκράτησης, κάτι που επηρέασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Ο Γενικός Δείκτης σε κανένα σημείο της σημερινής συνεδρίασης δεν κατάφερε να γράψει κέρδη περισσότερα από αυτά που σημείωσε στην τελική ευθεία πριν την ολοκλήρωσή της και μάλιστα χρειάσθηκε περί των δύο ωρών προκειμένου να ξεκολλήσει από τις οριακές απώλειες που κατέγραφε. Εντέλει, κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο με άνοδο 0,31%, να πιάσει τις 893,47 μονάδες και να κάνει άλλο ένα βήμα πλησιέστερα στην αντίσταση των 900 μονάδων.

Αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο της ζώνης αυτής, είναι κάτι που θα το καθορίσουν οι εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, από τη στιγμή που η Δύση είναι έτοιμη να προχωρήσει με νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας. 

Σήμερα εξάλλου, ο ΓΔ πλησίασε στο υψηλό ημέρας στις 900 μονάδες, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά τις 895,31 μονάδες, με το χαμηλό να καταγράφεται στις 886,38 μονάδες.   

Ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα ξανά και δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ (49,6 εκατ. ευρώ), σε μια άλλη ένδειξη ότι το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές δεν δείχνουν προτίμηση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 15,1 εκατ. τεμάχια). 

Ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει τις επιδόσεις των ελληνικών εισηγμένων και δεν χρειάζεται να δραστηριοποιούνται είτε στη Ρωσία, είτε στην Ουκρανία, από τη στιγμή που το διαρκώς αυξανόμενο κόστος σε πρώτες ύλες και ενέργεια θα επιβαρύνει όλο και περισσότερο την κερδοφορία τους.

Οι ισχυρές επιδόσεις του 2021, όπως δείχνουν και τα έως τώρα οικονομικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει οι ελληνικές εισηγμένες, είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν και φέτος, με έναν πόλεμο να μαίνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 
Υπό το πλαίσιο, οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί και ζυγίζουν έτσι πολύ προσεκτικά τις επιλογές τους ως προς το πού και πότε θα τοποθετηθούν στις μετοχές. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Με τη μία εκ των δύο μετοχών των πιο ακριβών εταιρειών με όρους κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου σε ήπια άνοδο (ΟΤΕ, 0,35%) και την άλλη σε πτώση (Coca Cola, -2,38%), ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κινήθηκε επίσης σε ρηχά νερά, ολοκληρώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 0,50%, στις 2.166,60 μονάδες. Αντιθέτως στο -0,15% και στις 1.528,46 μονάδες έκλεισε ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,73%, στις 655,72 μονάδες, καθώς πέραν της  Εurobank, οι υπόλοιπες μετοχές κινήθηκαν ανοδικά. 

Ειδικότερα: 

  • Alpha Bank +1,01%, 1,1500
  • Eurobank -0,28%, 1,0600
  • Εθνική Τράπεζα +2,01%, 3,5090
  • Τράπεζα Πειραιώς +0,32%, 1,4175

Mytilineos (3,17%), Jumbo (2,01%), ΔΕΗ (1,43%), Motor Oil (1,26% ) και MIG (1,06%) ξεχώρισαν.

Μόνο η μετοχή της Coca Cola από τον FTSE Large Cap δέχθηκε έντονες πιέσεις, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ με περιορισμένες απώλειες, -0,93%, -0,91%, -0,28% και -0,12% αντίστοιχα. 

Επενδυτικό κλίμα

Στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, μια υποχώρηση που υποδεικνύει ότι μεταξύ των επενδυτών έχει αρχίσει να αναδύονται φόβοι για οικονομική ύφεση κατά το β΄ τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας μεταξύ 1.249 επενδυτών το διάστημα 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου και τα δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα, ο δείκτης Sentix που αντανακλά το επενδυτικό κλίμα σημείωσε αισθητή υποχώρηση στις -18 μονάδες, από τις -7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2020, όταν οι οικονομίες έκαναν τα πρώτα δειλά βήματα να ανακάμψουν από την ύφεση της πανδημίας. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Φόβοι για ύφεση το β΄ τρίμηνο μεταξύ των επενδυτών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News