Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Νωχελική» έναρξη στη μέση της εβδομάδας 

Χρηματιστήριο: «Νωχελική» έναρξη στη μέση της εβδομάδας 

«Νωχελικά» έχει εκκινήσει τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, προερχόμενο από υποτονικά κέρδη της τάξεως του 0,97% χθες, μια άνοδος που το επανέφερε σε ανοδική τροχιά. Με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων των ελληνικών εισηγμένων να συνεχίζονται και τον πόλεμο στην Ουκρανία να επισημαίνεται ως επιβραδυντικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία σε κάθε ευκαιρία, οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών απουσιάζουν όπως έδειξαν και οι ασθενικοί τζίροι τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,39 με την πρώτη ώρα των συναλλαγών συμπληρωμένη και έχει πέσει στις 864,19 μονάδες. Ωστόσο ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 16 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει ανέλθει στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Χαμηλότερα του μηδενός κατά 0,27% κινείται ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης στις 2.088,03 μονάδες, πτώση της τάξεως του 0,61% καταγράφει ο δείκτης των τραπεζών, φθάνοντας στις 620,30 μονάδες. 

Η εικόνα στο ταμπλό

Η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 3,27%, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του για το 2021, με τα καθαρά του κέρδη να εμφανίζονται βελτιωμένα σε σχέση με το 2020, διαμορφούμενα στα 259,4 εκατ. ευρώ, από 205,2 εκατ. ευρώ. 

Άνοδο της τάξεως του 2,19% καταγράφει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι μετοχές των MIG, Σαράντης, ενώ οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Εθνική και Ελληνικά Χρηματιστήρια παρέδωσαν τα αρχικά κέρδη.

Κοντά στο -2% η μετοχή της Ελλάκτωρ, λίγο χαμηλότερα από το -1,50% η μετοχής της Coca Cola, πλησίον του -1% οι μετοχές των ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.  

Στα υψηλότερα «πατώματα» του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκονται σήμερα οι μετοχές από της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης, υποσκελίζοντας τα «βαριά χαρτιά» στη Λεωφόρο Αθηνών.

Ελληνική οικονομία

Αγωνία για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων, έτσι ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, εξέφρασαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, εντοπίζοντας το πρόβλημα στην επάρκεια επενδυτικών σχεδίων για την απορρόφηση της άφθονης ρευστότητας που έχουν εξασφαλίσει οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Banking Summit που διοργάνωσε το Money Review, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναθεώρησαν προς τα κάτω (μεταξύ 2,5%-4%) τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος, εκτιμώντας ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει από το επόμενο έτος την προηγούμενη δυναμική της. 

Στο ίδιο συνέδριο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε πως έπειτα από την πανδημική κρίση, αποτέλεσε τον δεύτερο αστάθμητο όσο και σημαντικό παράγοντα πρόκλησης της «τέλειας καταιγίδας για τον παγκόσμιο, αλλά και τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, δημιουργώντας στασιμοπληθωριστικές τάσεις και ποικίλα διλήμματα, λ.χ. νομισματικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς επίσης δημοσιονομικά, ενεργειακά και αμυντικά ζητήματα για την Ευρωζώνη και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 259,4 εκατ. ευρώ το 2021

Moneyreview Banking Summit: Επιβράδυνση, όχι ακύρωση της ανάκαμψης

Moneyreview Banking Summit – Γ. Στουρνάρας: Η «τέλεια καταιγίδα» φέρνει στασιμοπληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News