Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 18:09
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έμεινε από δυνάμεις στο τέλος – Υποχώρηση 0,41% 

Χρηματιστήριο: Έμεινε από δυνάμεις στο τέλος – Υποχώρηση 0,41% 

Ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών κινούταν σε θετικό έδαφος, προς το τέλος της συνεδρίασης έκανε μεταβολή για να περάσει υπό του μηδενός και εντέλει να ολοκληρώσει την εναρκτήρια συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας με πτώση.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,41% διαγράφοντας σχεδόν 3 μονάδες σε σχέση με την Παρασκευή πέφτοντας έτσι υπό των 860 μονάδων και συγκεκριμένα στις 859,32 μονάδες. 

Ο τζίρος ήταν κάτι περισσότερο από περιορισμένος σε σχέση με της Παρασκευής και τα 123,7 εκατ. ευρώ, καθώς σήμερα έφθασε μόλις τα 43,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα και ο όγκος συναλλαγών στα 15,9 εκατ. τεμάχια, με τις μετοχές της FrigoGlass και της Άβαξ να μπαίνουν «σφήνα» στις τραπεζικές μετοχές με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης οπισθοχώρησε κατά 0,58% στις 2.069,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,22%, φθάνοντας στις 611,11 μονάδες. Από τους κυριότερους κλάδους του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο «κερδισμένος» της σημερινής ημέρας είναι ο κλάδος πετρελαίου και αερίου (2,05%), παίρνοντας ώθηση από τη μαζική στροφή των επενδυτών στις ενεργειακές εταιρείες, με τις αναφορές για το ενδεχόμενο κυρώσεων στο πετρέλαιο της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει στείλει εκ νέου την τιμή του μπρεντ άνω των 110 δολαρίων το βαρέλι, σκαρφαλώνοντας έως τα 114 δολάρια. 

Η εικόνα των μετοχών

Η σημερινή πλάστιγγα στη Λεωφόρο Αθηνών έγειρε προς τη «λάθος» πλευρά του χρηματιστηριακού ταμπλό, καθώς αυτό έγραψε 59 μετοχές με πτωτική πορεία, 45 με ανοδική, ενώ 61 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες, ένα νούμερο (το τελευταίο) το οποίο πέραν του χαμηλού τζίρου επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης από πλευράς επενδυτών.

Στον δείκτη FTSE Large Cap έξι ήταν οι μετοχές που έκλεισαν με κέρδη, ξεχωρίζοντας αυτή της Motor Oil με άνοδο της τάξεως του 2,98% και της Βιοχάλκο η οποία ενισχύθηκε κατά 2,95%, ενώ ακολούθησαν Εθνική, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΕΛΠΕ και Coca Cola με ποσοστά θετικής μεταβολής 1,97%, 1,53%, 0,57% και 0,50% αντίστοιχα. 

Στην αντίπερα όχθη, τις εντονότερες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Σαράντης (3,69%), της Eurobank (2,82%), της ΕΥΔΑΠ (2,17%), του ΟΤΕ (1,83%), Πειραιώς (1,70%), της Alpha Bank (1,53%) και της ΔΕΗ (1,31%).

Η μετοχή της ΑΝΕΚ ήταν η ωφελημένη της σημερινής συνεδρίασης πραγματοποιώντας άλμα της τάξεως του 8,33% και ακολούθησε από μεγάλη απόσταση η μετοχή της Μύλοι Κεπενού με άνοδο 4,84% και της Lavipharm (4,39%). 

Εταιρικά αποτελέσματα

Οι ελληνικές εισηγμένες συνεχίζουν «ακάθεκτες» να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για την περυσινή χρονιά, τα οποία δείχνουν ότι το 2021 ήταν μία χρονιά κατά την οποία η πλειονότητα άφησε πίσω της τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Αύριο ανακοινώνει τα δικά του αποτελέσματα ο ΟΠΑΠ και η Fourlis ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της η Aegean. 

Αναβάθμιση

Σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών ένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο ήταν η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο DBRS σε ΒΒ υψηλό με σταθερές τις προοπτικές.

Ο καναδικός οίκος γίνεται έτσι ο πρώτος που φέρνει την Ελλάδα σε απόσταση μόλις μίας βαθμίδας από την επενδυτική διαβάθμιση για πρώτη φορά μετά το «κατρακύλισμα» της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη ο οίκος Moody’s επέλεξε να τηρήσει «σιγή ιχθύος» την Παρασκευή, καθώς αναμενόταν και η δική του αξιολόγηση, εντούτοις δεν προέβη σε κάποια ανακοίνωση (δεν είναι η πρώτη φορά για τον αμερικανικό οίκο που δεν ανακοινώνει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα).

Πόλεμος στην Ουκρανία

Από το μέτωπο της Ουκρανίας δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης, με τον πρόεδρος της Ουκρανίας να απευθύνει κάλεσμα στον ομόλογό του της Ρωσίας για μεταξύ τους συνομιλίες κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Β. Ζαλίνσκι στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNN.

Το Κρεμλίνο είχε δώσει διορία έως τα ξημερώματα της Δευτέρα για παράδοση της Μαριούπολης, με το Κίεβο από την πλευρά του να απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ (high) – Αναθεώρησε τις προοπτικές σε σταθερές

DBRS: Πώς και πόσο πλήττει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News