Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 18:00
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο στην εβδομάδα με «ντεμαράζ» στην τελική ευθεία και άνοδο 3,02%

Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο στην εβδομάδα με «ντεμαράζ» στην τελική ευθεία και άνοδο 3,02%

Με ανεβασμένες στροφές στην τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να την ολοκληρώσει καταγράφοντας κέρδη, χάρη στη σημερινή ανοδική ορμή που προκάλεσε η αχτίδα ελπίδας για αποκλιμάκωσης της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. 

Ο Γενικός Δείκτης με τα κέρδη 3,05% κατάφερε όχι μόνο να υπερβεί τις 821 μονάδες με τις οποίες εισήλθε στην εβδομάδα, αλλά και να την ολοκληρώσει υψηλότερα στις 827,96 μονάδες.

Ενδεικτικό της σημερινής ισχυρής πορείας του ΓΔ είναι το εύρος της διακύμανσής του, με το χαμηλό ημέρας να καταγράφεται στις 806,55 μονάδες και το υψηλό στις 836,86 μονάδες. 

Ο τζίρος κινήθηκε σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα και σήμερα υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενος στα 103,6 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 53,5 εκατ. τεμάχια και περισσότερο του ήμισυ εξ αυτών αφορούσαν συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές. 

Ο τραπεζικός δείκτης ήταν αυτός που ξεχώρισε με άνοδο 5,04%, ακολουθούμενος από αυτόν των τροφίμων και ποτών ο οποίος ωφελήθηκε από τις υψηλές πτήσεις της μετοχής της Coca Cola για να ολοκληρώσει τη σημερινή συνεδρίαση κατά 4,25%. 

Καμία από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν σημείωσε σήμερα πτώση, δίνοντας ώθηση στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ο οποίος προσέθεσε 3,50% και ξεπέρασε οριακά τις 1.990 μονάδες (1.990,83 μονάδες).

Η σημερινή εικόνα των μετοχών 

Η μετοχή που έκλεψε σήμερα την παράσταση δεν ήταν κάποια από τα βαριά χαρτιά στη Λεωφόρο Αθηνών, αλλά μία της εναλλακτικής αγοράς και συγκεκριμένα αυτή της FoodLink η οποία εκτινάχθηκε κατά 20%, μετά την ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Δελατόλα, για συγχώνευσή τους από την οποία θα προκύψει ο μεγαλύτερος όμιλος logistics στην Ελλάδα. 

Από τον FTSE 25 η μετοχή της Eurobank ήταν αυτή με την καλύτερη επίδοση με άλμα σχεδόν 10%, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το σύνολο του 2021, με τα καθαρά της κέρδη να ανέρχονται στα 424 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα ο δείκτης NPEs, υποχώρησε στο 6,8%, κάτι που την καθιστά την πρώτη ελληνική τράπεζα που καταφέρνει να φέρει σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη αυτόν.

Οι μετοχές των υπόλοιπων τραπεζών έχασαν έδαφος σε σχέση τα κέρδη που παρουσίαζαν νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας. 

Αναλυτικότερα η εικόνα των τραπεζικών μετοχών είχε ως εξής:

  • Alpha Bank 2,90% 1,0300 ευρώ 
  • Eurobank 9,54% 0,9114 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 2,13% 2,7370 ευρώ   
  • Πειραιώς 4,42% 1,2750 ευρώ

Ξεχώρισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Coca Cola, Mytilineos, MIG και Aegean με άνοδο 4,83%, 4,32%, 4,15%, 3,80% και 2,99%, ενώ η μοναδική μετοχή που κινήθηκε σε ρηχά νερά ήταν αυτή της Ελλάκτωρ με θετική μεταβολή 0,67%, όντας η μοναδική μετοχή υπό του +1% στη σημερινή συνεδρίαση. 
Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Πούτιν της Ρωσίας και Ζελένσκι της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία ώστε αυτή η συνάντηση να έχει αποτελέσματα, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι δυνατό», είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ότι μια τέτοια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Οι δηλώσεις αυτές όπως και το σχόλιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου, έφεραν έναν άνεμο αισιοδοξίας στις αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν επίσης ανεβάσει στροφές και με αυτό το κλίμα να βάζει το Χρηματιστήριο ένα τέλος σε δύο εβδομάδες κατά τις οποίες το πρόσημο ήταν αρνητικό. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

«Στα σκαριά» deal για τον μεγαλύτερο όμιλο logistics στην Ελλάδα

Θετική η Μόσχα σε μια ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News