Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 15:34
ΑΓΟΡΕΣ

Refinitiv: «Μάτωσαν» τα equity funds από την εισβολή στην Ουκρανία

Refinitiv: «Μάτωσαν» τα equity funds από την εισβολή στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ήταν αναμενόμενο πυροδότησε ένα μαζικό κύμα μεταστροφής από πλευράς επενδυτών, από τα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο σε αυτά που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, τα funds των μετοχών υπέστησαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα που οι εισροές στα funds στις χρηματαγορές είδαν να εισρέουν τα περισσότερα κεφάλαια σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Ειδικότερα οι εκροές από τα μετοχικά funds ανήλθαν σε 13,09 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021, ενώ οι εισροές στα funds στις χρηματαγορές έφθασαν τα 15,9 δισ. δολάρια.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές απέσυραν 1,7 δισ. δολάρια από τα αμερικανικά equity funds, ωστόσο προτίμησαν τις αγορές της Ασίας, με τις τοποθετήσεις τους σε ασιατικά funds να ανέρχονται στα 2,78 δισ. δολάρια.  

Τις μεγαλύτερες εκροές από τον Απρίλιο του 2020 υπέστησαν τα funds του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς έχασαν 3,76 δισ. δολάρια. Οι επενδυτές ρευστοποίησαν επίσης 623 εκατ. δολάρια και 543 εκατ. δολάρια σε funds σε προϊόντα διακριτικής ευχέρειας και στην τεχνολογία αντίστοιχα, ωστόσο οι τοποθετήσεις στον ενεργειακό κλάδο ανήλθαν σε 867 εκατ. δολάρια.

Οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια ύψους 11,66 δισ. δολαρίων από τα ομολογιακά funds στην όγδοη συναπτή εβδομάδα καθαρών πωλήσεων.

Τα funds σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ομόλογα είδαν οι εκροές τους να ανέρχονται σε 5,8 δισ. δολάρια, 88% περισσότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα ομολογιακά funds υψηλής απόδοσης παρουσίασαν εκροές αξίας 2,31 δισ. δολαρίων, επίσης για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα καθαρών πωλήσεων.

Εν τω μεταξύ, τα funds σε κρατικά ομόλογα προσέλκυσαν 4,23 δισ. δολάρια, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εισροές από τις 8 του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ τα προστατευόμενα από τον πληθωρισμό funds προσέλκυσαν 610 εκατ. δολάρια.

Στα funds σε εμπορεύματα, η ζήτηση εκτινάχθηκε σε υψηλό πέντε εβδομάδων καθώς σημείωσαν εισροές ύψους 1,46 δισ. δολαρίων, ωστόσο, τα ενεργειακά funds κατέγραψαν οριακές εκροές ύψους 25 εκατ. δολαρίων, στην τρίτη εβδομάδα αγορών από πλευράς επενδυτών.

Ανάλυση με 24.438 κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές, έδειξε ότι η αξία των πωλήσεων από τα funds σε ομόλογα ήταν ύψους 3,98 δισ. δολαρίων, η μεγαλύτερη εκροή τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2020, στα equity funds οι ρευστοποιήσεις ανήλθαν σε 731 εκατ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News