Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση από την τεχνολογία – Απώλειες 1,56% για το Nasdaq

Wall Street: Πτώση από την τεχνολογία – Απώλειες 1,56% για το Nasdaq

Σύντομη αποδείχθηκε η «ανάπαυλα» της Wall Street μετά το ράλι της Τετάρτης, με τις μετοχές να επιστρέφουν σε πτώση, καθοδηγούμενη από τον τεχνολογικό κλάδο ο οποίος άσκησε έντονες πιέσεις σε S&P 500 και Nasdaq.

Ο Dow Jones υποχώρησε 96,69 μονάδες ή 0,29% αφού όμως παρέμεινε σε θετικό έδαφος κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,53%, ενώ ο Nasdaq έκανε βουτιά 1,56%. 

Αδύναμος «κρίκος» ο κλάδος λογισμικού, με τις Okta και Snowflake να υποχωρούν 8% και 15% αντίστοιχα, στον απόηχο των εξασθενημένων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τους. Οι μετοχές των Salesforce και Adobe υποχώρησαν περισσότερο από 2% εκάστη. 

Η Tesla και η Amazon είναι μεταξύ των μετοχών που άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη S&P 500 με πτώση 4,6% και 3% αντίστοιχα. Αντίθετα, ο κλάδος κοινής ωφελείας, υγείας και real estate κέρδισαν έδαφος. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Duke Energy και της Amgen ενισχύθηκε 1,7% και της Walmart άνω του 2%. 

«Η αγορά είναι εγκλωβισμένη στο γεωπολιτικό σκηνικό. Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενδεχομένως και σε μεσοπρόθεσμο, καθώς δεν προβλέπεται κάποια αποκλιμάκωση τουλάχιστον τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει ο Ρος Μέιφιλντ της Baird. 

Οι τιμές ενέργειας γύρισαν σε πτώση μετά το αρχικό σύντομα άλμα του brent κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση. 

Αρκετοί αναλυτές στη Wall Street υποστηρίζουν ότι η αγορά πλησιάζει στο κατώτερο σημείο της με στρατηγικούς μάλιστα αναλυτές της Citi να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις αμερικανικές μετοχές και ειδικότερα για τον κλάδο της τεχνολογίας πληροφορικής. 

«Παρά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, οι μετοχές διεθνώς παραμένουν ισχυρές. Οι απώλειες περιορίστηκαν στις μετοχές εταιρειών με άμεση έκθεση στην Ρωσία και στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Εξακολουθούμε να θέλουμε να αγοράσουμε μετοχές και υπογραμμίζουμε ότι οι μετοχές διεθνώς έκλεισαν με άνοδο 10% έως 20% υψηλότερα μετά από γεωπολιτικές κρίσεις του παρελθόντος», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Citi, Ρόμπερτ Μπάκλαντ. 

Άλλοι πάλι εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί και περιμένουν ένα έτος με έντονες αυξομειώσεις, ειδικά καθώς αναμένονται επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Οι αγορές είναι ανθεκτικές. Πόσο όμως ακόμη; Αποδυναμώνονται σταδιακά επειδή η Fed παύει να διοχετεύει ρευστότητα από αυτό το μήνα», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News