Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες – «Βαρίδι» οι τράπεζες

Wall Street: Στο «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες – «Βαρίδι» οι τράπεζες

«Κόκκινο» έδειξαν τα ταμπλό της Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, την πρώτη του Μαρτίου, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου και οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 598 μονάδες ή 1,8%. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,55% και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,6%, «μαζεύοντας» ελαφρώς τις απώλειές τους λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίαης. 

«Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τις μετοχές σε σταθεροποίηση», αναφέρει ο Ανταμ Κρισαφούλι της Vital Knowledge. Μέχρι στιγμής στη διάρκεια του 2022, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες περίπου 10% και ο Nasdaq έχει απωλέσει περίπου 13% της αξίας του.  

Οι δέκα από τους 11 τομείς του S&P 500 υποχώρησαν με τις απώλειες να καθοδηγούνται από τον κλάδο χρηματοοικονομικών που κατέγραψε πτώση 3,7%. 

Μεγάλος χαμένος συνεπώς οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τη Bank of America να καταγράφει απώλειες 3,9%, τη Wells Fargo 5,8% και τη Charles Schwab περίπου 8%. Την ίδια στιγμή, η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων άσκησε πιέσεις στις τράπεζες, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έκαναν αρκετούς επενδυτές να ανησυχούν για κρίση ρευστότητας στις πιστωτικής αγορές.

Παρότι οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες έχουν μικρή άμεση έκθεση σε ρωσικές επιχειρήσεις, είναι άγνωστο το πως οι κυρώσεις θα επηρεάσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και εν συνεχεία το αμερικανικό, σύμφωνα με τον Κέν Λέον της CFRA.  

Και ο δείκτης ημιαγωγών της Φιλαδέλφια υποχώρησε 3,6% με τη μετοχή της Advanced Micro Devices να υποχωρεί 7,7%. 

Επιπλέον, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο VanEck Russia, που βούλιαξε 30% τη Δευτέρα, συνέχισε με πτώση 19% στη σημερινή συνεδρίαση. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος πετρελαίου, καθώς οι τιμές ενέργειας εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, με τον επιμέρους δείκτη να ενισχύεται 1%. Η μετοχή της Chevron σημείωσε άνοδο 4%, κλείνοντας σε επίπεδο ρεκόρ από τη στιγμή που η εταιρεία αύξησε το οπρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και προβλέπει λειτουργική ροή ρευστού έως το 2026

Mέρος των απωλειών της αγοράς αντισταθμίστηκε από τα ισχυρά κέρδη της Target, η μετοχή της οποίας έκανε άλμα 11%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε κέρδη 3,19 δολαρίων ανά μετοχή πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Σε άνοδο συνέχισαν επίσης και οι μετοχές του αμυντικού τομέα, με τη Lockheed Martin και τη Northrop Grumman να ενισχύονται 3%. 

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ που ενισχύθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Φεβρουάριο, καθώς και για τις κατασκευαστικές δαπάνες Ιανουαρίου δεν κατάφεραν να προσφέρουν στήριξη στη Wall Street. 

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αμερικανική οικονομία επιταχύνεται, η αβεβαιότητα θα είναι σχετικά βραχυπρόθεσμη και δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν η αγορά βρει τα πατήματά της τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα ξεκαθαρίσει περισσότερο η κατάσταση», αναφέρει ο Τζεφ Σκάλτζ, στρατηγικός αναλυτής της ClearBridge Investments.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News