Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανοδικό κλείσιμο για το Nasdaq – Σε πτώση και οι τρεις δείκτες στο μήνα

Wall Street: Ανοδικό κλείσιμο για το Nasdaq – Σε πτώση και οι τρεις δείκτες στο μήνα

Με μεικτό πρόσημο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street οι αμερικανικές μετοχές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 166,15 μονάδες ή 0,5%, «μαζεύοντας» ωστόσο τις αρχικές του απώλειες, ενώ στο ίδιο μοτίβο και ο S&P 500 που περιόρισε την πτώση του στο 0,24%. Μάλιστα, ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,41%. Και οι τρεις δείκτες είχαν περάσει προς στιγμή στη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος. 

Η νευρικότητα πυροδοτήθηκε από τη νέα αναστάτωση που προκάλεσε η είδηση των νέων συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων σε σημαντικές πόλεις της Ουκρανίας, καθώς και στο Κίεβο. Νωρίτερα αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες είχαν διαπραγματεύσεις κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. 

«Ο πόλεμος δημιουργεί ένα περιβάλλον αποτρεπτικό για ριψοκίνδυνο ενεργητικό, γι΄αυτό και οι επενδυτές στρέφονται σε κρατικά ομόλογα και άλλο ασφαλές ενεργητικό έως ότου οι αγορές προεξοφλήσουν κάποια επιστροφή στην ομαλότητα. Ολα αυτά που συμβαίνουν είναι άνευ προηγουμένου, συνεπώς το μόνο λογικό πράγμα που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει κάποια απόφαση», αναφέρει ο Ρέιμοντ Τζέιμς, στρατηγικός αναλυτής της Tavis McCourt. 

Οι μετοχές του αμυντικού τομέα, όπως Lockheed Martin και Northrop Grumman ενισχύθηκαν 6,7% και 7,9% αντίστοιχα. Οι μετοχές στον χώρο της κυβερνοασφάλειας παρουσίασαν επίσης ισχυρή επίδοση, με τη μετοχή της Crowdstrike να καταγράφει άνοδο 7,4%, βοηθώντας να περιοριστούν οι απώλειες του Nasdaq. 

Στην ανάκαμψη του Nasdaq συνέβαλε και η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων. Η μετοχή της Tesla ενισχύθηκε περισσότερο από 7%.

Υπό πίεση παρέμειναν ωστόσο οι μετοχές των τραπεζών, με τη JPMorgan να υποχωρεί 4,2% και τη Citigroup περισσότερο από 4%. 

Η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί την τελευταία του Φεβρουαρίου και παρά το ισχυρό ράλι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κλείνουν το μήνα με απώλειες περίπου 3% έκαστος. Οι μετοχές, ειδικά ο Nasdaq, βρίσκονταν ήδη σε καθοδική πορεία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Dow Jones παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 3,5%, στον χειρότερο μήνα από το Νοέμβριο του 2021.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έρχεται να επιδεινώσει το κλίμα εξαιτίας της προσμονής επιτοκιακών αυξήσεων και των υψηλών αποτιμήσεων των μετοχών», αναφέρει ο Φίλιπς Τόουερς, διευθύνων σύμβουλος της Toews Asset Management. 

Eπίσης, παρά την άνοδο των τιμών πετρελαίου με το brent να κινείται στην περιοχή των 100 δολαρίων το βαρέλι, υπήρξαν κάποιες μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου που κινήθηκαν πτωτικά. Η μετοχή της BP και της Shell σημείωσαν κάθετη πτώση, από τη στιγμή που οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σταματούν κάθε σχέση με ρωσικές ενεργειακές. Ωστόσο, η μετοχή της Occidental Petroleum ενισχύθηκε 13%. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές στον χώρο της ηλιακής ενέργειας, με την Enphase Energy να καταγράφει άνοδο άνω του 8%, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει κάνει αρκετούς διαμορφωτές ανησυχούν για την υπερβολική εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα. 

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News