Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Οι δηλώσεις Πάουελ έφεραν ράλι στις μετοχές – «Αντέχει στις πιέσεις η οικονομία»

Wall Street: Οι δηλώσεις Πάουελ έφεραν ράλι στις μετοχές – «Αντέχει στις πιέσεις η οικονομία»

Ράλι στις αμερικανικές μετοχές πυροδότησαν οι δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να αυξήσει τα επιτόκια λιγότερο απ΄ό,τι φοβούνταν οι επενδυτές. Οι επενδυτές προσπέρασαν τις συγκρούσεις έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και σε άλλες πόλεις και τη νέα αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου που τροφοδοτούν την ακατάσχετη άνοδο του πληθωρισμού. 

Μιλώντας στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές μετά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ο Πάουελ είπε ότι τάσσεται υπέρβ μίας επιτοκιακής αύξησης των 25 μονάδων βάσης το Μάρτιο, βάζοντας τέλος στις φήμες που ήθελαν μία πολύ πιο επιθετική πολιτική από την Φέντεραλ Ριζέρβ, με άνοδο 50 μονάδων βάσης. Traders προεξοφλούν τώρα μία πιθανότητα 95% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου.  

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 596,40 μονάδες ή 1,8%, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,9%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,62%. 

Το ράλι ήταν γενικευμένο και στα 30 blue chip με τη μετοχή της Caterpillar να ενισχύεται περισσότερο από 5%, ενώ με κέρδη 4,4% και 3% έκλεισαν αντίστοιχα και οι μετοχές των Intel και Goldman Sachs. 

Και οι 11 κλάδοι του S&P 500 σημείωσαν άνοδο, με τον χρηματοοικονομικό να έχει το προβάδισμα με κέρδη 2,8%, μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις αυτής της εβδομάδας. Ο δείκτης τραπεζών ενισχύθηκε 3,3% αφού στη συνεδρίαση της Τρίτης βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2021. 

Μεγάλος κερδισμένος και ο ενεργειακός κλάδος, μετά την εκτίναξη της τιμής brent πάνω από τα 111 δολάρια το βαρέλι, με τον επιμέρους ενεργειακό δείκτη του S&P 500 να ενισχύεται περίπου 3%. Η μετοχή της Chevron κατέγραψε άνοδο άνω του 3%. 

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στη 10ετία επέστρεψαν σε άνοδο, διαμορφούμενες στο 1,89% από 1,7% της Τρίτης. Η αλλαγή τάσης προσέφερε στήριγμα στις τραπεζικές μετοχές, με αυτή της Wells Fargo να ενισχύεται περισσότερο από 4%. 

«Σήμερα, ο φόβος ότι τα χειρότερα έπονται έδωσε τη θέση του στην ελπίδα ότι μπορεί και να αποφευχθούν, ότι θα επικρατήσει η σύνεση και ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει την κρίση», ανέφερε ο Τομ Μάρτιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Globalt Investments.    

«Υπήρξε ανακούφιση ότι τα αμερικανικά οικονομικα στατιστικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά. Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, όμως τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας είναι σταθερά. Με τις αποτιμήσεις να σταθεροποιούνται, η αγορά βρήκε κάποια στήριξη. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ρευστή, που σημαίνει ότι η μεταβλητότητα και οι αυξομειώσεις θα συνεχίζονται», αναφέρει ο Ανγκελο Κουρκάφας, στρατηγικός αναλυτής της Edward Jones. 

Τώρα, οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα νέα στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή, μετά τη θετική εικόνα που σκιαγραφούν για την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τα σημερινά στοιχεία της ADP. Tον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 475.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ADP αναθεώρησε ανοδικά και τα στοιχεία για τον Ιανουάριο. 

 
moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγορές: Ανοδικό γύρισμα στις μετοχές με το βλέμμα στην Ουκρανία – Φωτιά στις τιμές πετρελαίου 

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News