Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε «λεπτές» ισορροπίες οι αποδόσεις – Μικρές μεταβολές στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Σε «λεπτές» ισορροπίες οι αποδόσεις – Μικρές μεταβολές στην ελληνική 10ετία

Ισορροπία βρήκαν τελικά οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, αφού ενισχύθηκαν ξανά στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς οι αγορές επιστρέφουν στις προηγούμενες προβλέψεις τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ. 

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν ξανά επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 30 μονάδες βάσης έναντι 20 μονάδων βάσης που έδιναν μέχρι χθες, καθώς ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει για να τιθασσεύσει την αύξηση του πληθωρισμού. Την Τετάρτη, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εστιάσει ξανά στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα κυμανθεί φέτος υψηλότερα απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε στο 0,077% προτού σταθεροποιηθεί στο 0,014%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης έφθασε έως το 0,036%, απομακρυνόμενο από το χαμηλό έξι εβδομάδων που είχε αγγίξει στη συνεδρίαση της Τρίτης, οπότε οι γερμανικές αποδόσεις γνώρισαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούλιο του 2011. «Οι κινήσεις των ομολογιακών αποδόσεων αυτή τη στιγμή καθοδηγούνται ελάχιστα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς ο κατεξοχήν παράγοντας είναι η νομισματική πολιτική και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει η ΕΚΤ», αναφέρει ο Ρόχαν Κάνα, στρατηγικός αναλυτής της UBS. 

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε χθες ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι ανεκτική στη σημερινή άνοδο του πληθωρισμού, που πυροδοτείται από το “σοκ” στη προσφορά ενέργειας και άλλων αγαθών.  Η απόδοση του γερμανικού τιμαριθμοποιημένου 10ετούς ενισχύθηκε 4 μονάδες βάσης, στο -2,133%, αφού άγγιξε ιστορικό χαμηλό στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στο -2,239%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, ενώ ξεκίνησε τη συνεδρίαση με μεγάλη άνοδο, εννέα μονάδων βάσης, φθάνοντας έως το 1,623%, εν συνεχεία κατέβασε ταχύτητα για να σταθεροποιηθεί στο 1,58%, αφού άγγιξε χαμηλό μηνός την Τρίτη. Το spread κινήθηκε μεταξύ 155 και 157 μονάδων βάσης.

Πολύ μικρές μεταβολές σημειώθηκαν και στην ελληνική αγορά με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. έγιναν στη νέα 10ετία. Η απόδοση στη νέα και παλαιά 10ετία αυξήθηκε οριακά στο 2,22% και 2,37% αντίστοιχα με το spread στις 231 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 1,22%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News