Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 19:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ

Σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκαν οι «πραγματικές» αποδόσεις των γερμανικών, παρότι το κόστος δανεισμού στο ευρώ ανέκαμψε από την χθεσινή πτώση, καθώς οι συναλλασσόμενοι στοιχηματίζουν σε βραδύτερες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ. 

Οι αγορές χρήματος της Ευρωζώνης προεξοφλούν τώρα αύξηση των επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ έως το Δεκέμβριο με μία πρώτη των 10 μονάδων βάσης έως τον Οκτώβριο. Τα στοιχήματα αυτά δείχνουν μία πολύ μεγάλη επαναξιολόγηση των αγορών, οι οποίες μέχρι πρότινος στοιχημάτιζαν σε μια αύξηση των 30 μονάδων βάσης έως το Δεκέμβριο και σε 40 λίγο πριν από την ρωσική εισβολή. Τώρα, αρκετοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι ως προς τις κινήσεις της ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Η ανοδική κίνηση των αποδόσεων έφερε ξανά την απόδοση του γερμανικού 10ετούς πάνω από το μηδέν, στο 0,009%, με άνοδο οκτώ μονάδων βάσης λίγο πριν από το κλείσιμο. Ωστόσο, η “πραγματική” απόδοση, αυτή δηλ. του γερμανικού 10ετούς τιμαριθμοποιημένου, διολίσθησε στο ιστορικό χαμηλό του -2,239%. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλο του 5,8% τον Φεβρουάριο, όμως η νέα άνοδος δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στις προθέσεις της ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική αβεβαιότητα. “Γενικότερα, οι κεντρικές τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στον άμεσοαντίκτυπο των σοκ προσφοράς, αλλά μόνο στις δευτερογενείς επιπτώσεις”, αναφέρει ο Αντερς Σβέντσεν της Nordea. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 20 μονάδες βάσης στο 1,57% αφού στη συνεδρίαση της Τρίτης είχε αποκλιμακωθεί 30 μονάδες βάσης. Το spread έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε ξανά στις 155,6 μονάδες βάσης από τις 145 της Τρίτης.

Στην ελληνική αγορά, οι κινήσεις ήταν πιο συγκρατημένες καθώς ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 26 εκατ.ευρώ με όλες τις συναλλαγές να γίνονται στο μακρινό τίτλο με λήξη το 2030. Η απόδοση στην πενταετία επέστρεψε στο 1,20%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία ενισχύθηκε στο 2,19% και 2,35% αντίστοιχα με το spread στις 236 μονάδες βάσης. Ο Πιτ Κρίστιανσεν, αναλυτής της Danske Bank, ανέφερε ότι οι έντονες κινήσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ αποτελούν ένδειξη πολύ μεγάλης νευρικότητας. 

Σε μία επίσης ένδειξη της αλλαγής κλίματος, τα κρατικά ομόλογα του ευρώ με αρνητική απόδοση έχουν ξεπεράσει τώρα το 50% συγκριτικά με το 40% τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News