Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο ξανά οι αποδόσεις του ευρώ – Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ομόλογα: Σε άνοδο ξανά οι αποδόσεις του ευρώ – Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Σε άνοδο επέστρεψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ακολουθώντας τις τάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την απότομη πτώση της Πέμπτης, οπότε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε την όρεξη των επενδυτών για ασφαλές ενεργητικό. 

Οι επενδυτές προσπαθούν τώρα να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει ο πόλεμος στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και στις μελλοντικές της αποφάσεις, σύμφωνα με αναλυτές. Η ΕΚΤ συζήτησε τις πιθανές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία κατά την χθεσινή της έκτακτη συνεδρίαση στο Παρίσι. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περισσότερο από πέντε μονάδες βάσης, στο 0,22%, πολύ κοντά στο 0,226% που έκλεισε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, λίγο πριν από την είδηση της ρωσικής εισβολής. Το spread μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Γερμανίας περιορίστηκε ελαφρώς. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχήθηκε λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες βάσης, στο 2,007%, προτού επιστρέψει στο 1,98%. 

«Όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιταχυνθεί η άρση των μέτρων στήριξης την ώρα που θα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία», αναφέρει ο Αντριου Μούλινερ, επικεφαλής της Global Aggregate Strategies στη Janus Henderson. 

O επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, είπε στους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής στο Παρίσι ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να αφαιρέσει απο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης 0,3% έως 0,4% από το ΑΕΠ της. «Είναι ακόμη πολύ ενωρίς να κάνουμε προβλέψεις για την κατεύθυνση των αποδόσεων και των spreads. Πολλά θα εξαρτηθούν από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, κάτι που ακόμη δεν είναι σαφές», αναφέρει ο Ερτζο Σάτκο, αναλυτής της BofA.

Oι αγορές χρήματος προεξοφλούν κατά 80% μία πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και κατά 95% μία ακόμη αύξηση των 40 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους.  
 
«Ο κίνδυνος λάθος πολιτικής από την ΕΚΤ, αυξάνοντας τα επιτόκια υπερβολικά γρήγορα, είναι πάντα υπαρκτός», σημειώνει ο Ερικ Κνούτζεν της Neuberger Berman.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση των ιταλικών 10ετών ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 1,5 μονάδες βάσης, στο 1,832% με το spread στις 159 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις σημείωσαν μικρή αποκλιμάκωση με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 98 εκατ.ευρώ. Η απόδοση στην πενταετία κινήθηκε στο 1,43%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία στο 2,42% και 2,56% αντίστοιχα με το spread στις 234 μονάδες βάσης. 

 

moneyreview.gr 
    

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News