Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 12:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μαζική στροφή των επενδυτών – Ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Ομόλογα: Μαζική στροφή των επενδυτών – Ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Τα κρατικά ομόλογα είναι από τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ευνοούνται από τις σημερινές αναταράξεις που έχει επιφέρει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να εισβάλλουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Όπως συμβαίνει σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων και εντάσεων, η πολεμική σύγκρουση έχει λειτουργήσει ως ομαδικό παράγγελμα στους επενδυτές για να καταφύγουν στα ασφαλή καταφύγια, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών τίτλων χρέους του πυρήνα της Ευρωζώνης, καταγράφουν πτώση άνω των 10 μονάδων βάσεως σε κάποιους τίτλους, ενώ σε εκείνες της περιφέρειας η καθοδική μεταβολή είναι μικρότερης κλίμακας. 

Στην ΗΔΑΤ, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες βάσεως και σε σχέση με τους υπόλοιπους κρατικούς τίτλους χρέους της Ευρωζώνης παρουσιάζει τη μικρότερη μεταβολή. 

Ως είθισται τα γερμανικά κρατικά ομόλογα είναι αυτά που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με την απόδοση του δεκαετούς bund να έχει υποχωρήσει στις 0,13%, έντεκα μονάδες βάσεως σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. 

Κατά έντεκα μονάδες βάσεως υποχωρούσε και η γαλλική δεκαετία σε σχέση με το 0,74%, κινούμενη ωστόσο ελαφρώς υψηλότερα στη συνέχεια στο 0,66%. 

Κατά επτά με οκτώ μονάδες βάσεως υποχωρούν τα δεκαετή κρατικά ομόλογα των Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. 

Καθοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων, σε  μια ημέρα στην οποία τα κρατικά ομόλογα θα έχουν την τιμητική τους. 

Η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη, έχει λειτουργήσει καταλυτικά για την αγορά των κρατικών ομολόγων, η οποία το προηγούμενο διάστημα υπέφερε από μαζικές ρευστοποιήσεις, εν μέσω μιας ανασφάλειας στις αγορές για τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό και την επερχόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άλμα έως και 41% στο φυσικό αέριο

Χρυσός: Άλμα στα υψηλά έτους προκαλεί η ρωσική εισβολή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News