Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 09:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα έως και 41% στο φυσικό αέριο

Άλμα έως και 41% στο φυσικό αέριο

Ράλι έως και 41% σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς πλέον αναμένονται οι περαιτέρω κυρώσεις της Δύσης και λογικά τα αντίποινα της Μόσχας που πιθανότατα θα διαταράξουν τις ενεργειακές προμήθειες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που χρησιμοποιούνται ως επίπεδο αναφοράς για την Ευρώπη, εκτινάχθηκαν έως και κατά 41%, στα 125 ευρώ η μεγαβατώρα. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου.

Αυτή την ώρα, σημειώνουν άνοδο περίπου 30%, στα 116 ευρώ.

Η κρίση θέτει σε κίνδυνο την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μία ενεργειακή κρίση. Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία τουλάχιστον για το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και τα ήδη χαμηλά επίπεδα των αποθεμάτων στέλνουν τις τιμές σε επίπεδα-ρεκόρ.

Αναλυτές από την Goldman Sachs, τη Wood Mackenzie και την Rystad Energy προβλέπουν ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο του έτους, λόγω του ελλείμματος στην αγορά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News