Business & Finance Δευτέρα 13/09/2021, 20:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη 

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη 

Αποκλιμάκωση σημείωσαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς ατόνησε αισθητά ο προβληματισμός των επενδυτών από τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιβράδυνση των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με την ονομασία ΡΕΡΡ. 

Παρόλο που η ΕΚΤ αποφάσισε να περιορίσει ελαφρώς τις αγορές ομολόγων που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, η παρουσία της στην ελληνική αγορά, ήταν αρκετή προκειμένου να επανέλθουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε καθοδική τροχιά.  

Στο μεταξύ, επιχειρείται τόσο από την ΕΚΤ, όσο από κεντρικούς τραπεζίτες του ευρωσυστήματος, να κατευνάσουν τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η άνοδος του πληθωρισμού. Στόχος σύμφωνα με αναλυτές, είναι να αποσοβηθεί ο κίνδυνος δημιουργίας πληθωριστικών προσδοκιών στην οικονομία, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγούσαν σε πιέσεις για αύξηση των μισθών, δημιουργώντας έτσι ένα πληθωριστικό σπιράλ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 183 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. 

Όσον αφορά στις αποδόσεις των ομολόγων, αυτή του 5ετούς επανήλθε σε «αρνητικό έδαφος» και κυμάνθηκε στο -0,031% από 0,052%, του 10ετούς υποχώρησε στο 0,75 και του 15ετούς στο 0,86% από 0,99%. 

Με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund να κλείνει στο -0,33%, το spread έναντι του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου διαμορφώθηκε στις 108 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News