Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση 20 μβ οι αποδόσεις στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση 20 μβ οι αποδόσεις στην ελληνική 10ετία

Σε τροχιά πλήρους αποκλιμάκωσης κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς ο φόβος για εκτεταμένη αντίκτυπο στην οικονομία από την ουκρανική κρίση ώθησε τους συναλλασσόμενους να μειώσουν σημαντικά τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ. 

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, οι αγορές χρήματος της Ευρωζώνης περιμένουν τώρα επιτοκιακές αυξήσεις μικρότερες των 20 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως το Δεκέμβριο από τις 30 που προεξοφλούσαν τη Δευτέρα και τις 40 πριν από μία εβδομάδα. 

Οι εξελίξεις έχουν κάνουν τώρα τους επενδυτές να αναμένουν μία πολύ πιο συγκρατημένη προσέγγιση από την ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της, αποφεύγοντας την όποια δέσμευση για περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από την 1η Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας πτώση περίπου 20 μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2011. Κατά 22 μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκε και η απόδοση του πενταετούς, πιο ευαίσθητη στην πορεία των επιτοκίων, επίσης στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2011. 

Στην ευρωπεριφέρεια, που είναι και η πλέον ευνοημένη από τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, της τάξης των 30 μονάδων βάσης, για να διαμορφωθεί στο 1,42%, με το spread στις 145 μονάδες βάσης, σε χαμηλό δύο περίπου εβδομάδων. Κατά 20 μονάδες βάσης υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ελληνικών στην παλαιά και νέα 10ετία, διαμορφούμενες στο 2,17% και 2,34% αντίστοιχα. Στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 1,32% με πτώση επτά μονάδων βάσης με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 84 εκατ.ευρώ. 

«Είναι σαφές ότι οι αγορές άρχισαν να επανεξετάζουν την προοπτική για τη νομισματική πολιτική. Η προσοχή είχε μέχρι τώρα επικεντρωθεί στο γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια και να σταματήσει τις αγορές ομολόγων της. Τώρα, η άποψη που επικρατεί είναι ότι η προοπτική για τη νομισματική πολιτική δεν θα αλλάξει πολύ γρήγορα», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Nordea.

Nα σημειωθεί ότι και μία σειρά άλλων αποδόσεων υποχώρησαν κάτω από το μηδέν στη σημερινή συνεδρίαση. Το κόστος δανεισμού στη βελγική και γαλλική πενταετία γύρισαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου, ενώ οι αποδόσεις των ολλανδικών, αυστριακών και σλοβακικών πενταετών και των ιταλικών διετών είχαν υποχωρήσει κάτω από το μηδέν από τη Δευτέρα.  

Aπό πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 4 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 30ετούς ομολόγου της. 

moneyreview.gr 
    

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News