Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 21:23
ΑΓΟΡΕΣ

Διαχειριστές κεφαλαίου: Aναζητούν τρόπους για να «ξεφορτωθούν» το ρωσικό ενεργητικό

Διαχειριστές κεφαλαίου: Aναζητούν τρόπους για να «ξεφορτωθούν» το ρωσικό ενεργητικό

Όσοι Αμερικανοί επενδυτές διακρατούν ρωσικό ενεργητικό βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση καθώς δεν υπάρχουν τρόποι να απαλλαγούν από αυτό, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας. 

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανταπέδωσε απαγορεύοντας σε ρωσικούς χρηματιστηριακούς ομίλους να πωλήσουν χρεόγραφα που διακρατώνται από ξένους επενδυτές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει για ποιές ακριβώς κατηγορίες ισχύει η απαγόρευση. Η κίνηση της Μόσχας να επιβάλει capital controls σημαίνει ότι τίτλοι αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που διακρατούνται από ξένους στην Ρωσία διατρέχουν πλέον τον κίνδυνο να «παγιδευτούν».

«Πρόκειται για χαοτική κατάσταση. Εάν ήμουν επενδυτής, θα ανησυχούσα τα μέγιστα γι΄αυτά που κάνει η ρωσική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Θα ήμουν άκρως ανήσυχος για τις επενδύσεις μου και για το πως αυτές θα διαμορφωθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει ο Μπρετ Τζόνσον, εταίρος της Snell & Wilmer. 

Ορισμένοι Αμερικανοί επενδυτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν πρόσβση στην ρωσική αγορά αγοράζοντας ADRs, τα οποία εκδίδονται από αμερικανικές τράπεζες και εκπροσωπούν μετοχές ξένων εταιρειών που διαπραγματεύονται σε αμερικανικά χρηματιστήρια. Όμως, το Nasdaq και το NYSE ανέστειλαν προσωρινά τη διαπραγμάτευση των εισηγμένων μετοχών ρωσικών επιχειρήσεων, εξαιτίας ανησυχιών για το πως οι ρυθμιστικές αρχές θα συμπεριφερθούν απέναντι σε αυτές τις μετοχές, σύμφωνα με πηγές. 

«Είναι πρόβλημα για τους επενδυτές που θέλουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους», σημειώνει ο Αντριου Καρόλι, καθηγητής Οικονομικών στο Cornell University, ο οποίος αναφέρει ότι η Ρωσία γενικώς είναι μία πολύ δύσκολη αγορά όσον αφορά στην πρόσβαση για ξένους επενδυτές.

Ο Καρόλι αναφέρει οι τράπεζες που έχουν εκδώσει τα ADRs θα πρέπει να εξετάσουν κάποιους τρόπους για τη ρευστοποίηση αυτών των τίτλων, αναφερόμενος στις JPMorgan, Bank of New York Mellon και Citigroup.  
  
Αρκετά μετοχικά αμοιβαία έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι θέλουν να ρευστοποιήσους τις θέσεις τους σε ρωσικό ενεργητικό ή να βοηθήσουν τους πελάτες τους να το ρευστοποιήσουν. Ο κορυφαίος διαχειριστής ενεργητικού, η BlackRock βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με ρυθμιστικές αρχές, εταιρείες δεικτών και άλλους παίκτες των αγορών προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πελάτες του θα καταφέρουν να απαλλαγούν από τις θέσεις τους σε ρωσικό ενεργητικό. 

Η δυσκολία καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. 
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News