Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 13:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ε.Ε.: Στα διάθεση των επενδυτών τα δεδομένα από τις συναλλαγές των χρηματιστηρίων

Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς μεταρρυθμίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ε.Ε.: Στα διάθεση των επενδυτών τα δεδομένα από τις συναλλαγές των χρηματιστηρίων

Πρόταση με την οποία τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναγκασμένα να παρέχουν τα δεδομένα για τις συναλλαγές τους σε ένα ενιαίο κανάλι ούτως ώστε οι επενδυτές να εντοπίζουν τις φθηνότερες συμφωνίες θα κατατεθεί στην Ε.Ε., σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου το οποίο τέθηκε υπόψη του Reuters. Παράλληλα η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ανταγωνιστούν καλύτερα το Λονδίνο μετά το Brexit.

Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς μεταρρυθμίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν στόχο την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών, μετά την απώλεια των αγορών του Λονδίνου πέρυσι όταν η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε.

Η αποκαλούμενη «ενοποιημένη ταινία», ένα αρχείο καταγραφής των τιμών των συναλλαγών που εφαρμόζεται ήδη στη Wall Street, αποτελεί έναν μακροχρόνιο στόχο των τραπεζών και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι έχουν να κάνουν με μια πλειάδα χρηματιστηρίων που διαπραγματεύονται τους ίδιους τίτλους. Τα χρηματιστήρια από την πλευρά τους αντιτίθεται να παρέχουν τα δεδομένα αυτά σε μια προσιτή τιμή. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα είναι υποχρεωμένα να διοχετεύουν τα δεδομένα για τις συναλλαγές σε μετοχές και ομόλογα, με αντάλλαγμα μια δίκαιη αμοιβή. «Όλες οι πηγές με τα δεδομένα της αγοράς θα πρέπει να τα διαθέτουν τυποποιημένα στους κόμβους συγκέντρωσης των στοιχείων αυτών», τονίζεται στο έγγραφο, στο οποίο επίσης επισημαίνεται ότι τα χρηματιστήρια θα έχουν εγγυημένο ένα ελάχιστο εισόδημα για την παροχή των στοιχείων αυτών. 

Η πρόταση περιλαμβάνει και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως την κατάργηση της ύπαρξης γραφείων συμψηφισμού που χειρίζονται παράγωγα τα οποία διαπραγματεύονται σε ανταγωνιστικά χρηματιστήρια -μια κίνηση που θα μπορούσε να πλήξει το Λονδίνο.

«Η Επιτροπή κρίνει απαραίτητο να αφαιρέσει αυτές τις διατάξεις προκειμένου να τονωθεί ο ανταγωνισμός… και να ενισχυθεί περαιτέρω η ικανότητα εκκαθάρισης των συναλλαγών στην Ε.Ε.», σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να επεκτείνουν τις δυνατότες εκκαθάρισης και διεκπεραίωησης συναλλαγών, ούτως ώστε να καταστήσουν περισσότερο ελκυστική για τις τράπεζες τη μεταφορά τρισεκατομμυρίων ευρώ από το Λονδίνο, σε χρηματιστήρια όπως αυτό της Φρανκφούρτης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News