Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 20:53
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε άλμα ευρώ και στερλίνα

Σε άλμα ευρώ και στερλίνα

Σημαντικά «φράγματα» έσπασαν σήμερα στην αγορά συναλλάγματος, με ευρώ και στερλίνα να εκτινάσσονται σε υψηλό άνω των δύο ετών, εν μέσω αισιοδοξίας για τα πολύ καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες στην Ευρωζώνη και των ελπίδων για συμφωνία στο Brexit. 

Το ευρώ “έσπασε” προς στιγμή το φράγμα του 1,22 έναντι του δολαρίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018, για να πάρει εν συνεχεία μία «ανάσα» μαζεύοντας τα κέρδη του, κάτι που αναλυτές θεωρούσαν ότι ήταν πλέον θέμα χρόνου. Από το Μάιο, όταν η Ε.Ε. ανακοίνωσε το φιλόδοξο σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα έχει κερδίσει έδαφος καταγράφοντας κέρδη 13%.

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία οικονομικά στατιστικά αυξάνουν τις προσδοκίες ότι η Ευρώπη αναμένεται να παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την αμερικανική οικονομία. Οι προσδοκίες αυτές επιτάθηκαν χθες μετά τα νέα στοιχεία της Markit για μεταποιητική δραστηριότητα και υπηρεσίες στην Ευρωζώνη που έδειξαν βελτίωση το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, αν και ο δείκτης παρέμεινε κάτω απο το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. 

Η άνοδος του ευρώ ανησύχησε και πάλι τους Ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής, με τον διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Βιλερουά ντε Γκαλό, να δηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του ισχυρού ευρώ στον πληθωρισμό. «Η ΕΚΤ δεν έχει κάποιο στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Ομως, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι επαγρυπνούμε για τις επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ στον πληθωρισμό. Και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας χωρίς εξαίρεση για να αντισταθμίσουμε πιθανές αρνητικές παρενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και η στερλίνα, η οποία “έσπασε” το φράγμα του 1,35 έναντι του δολαρίου, από τη στιγμή που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Ε.Ε. – Βρετανίας. Παρότι, όπως είπε, δεν μπορεί ακόμη να δηλώσει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, “υπάρχει ένας δρόμος τώρα για συμφωνία” και ως εκ τούτου οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Η στερλίνα ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά 0,4% έναντι του δολαρίου ξεπερνώντας το επίπεδο του 1,35 για πρώτη φορά από το Μάιο του 2018, ενώ αντίστοιχη ήταν η άνοδος και έναντι του ευρώ με την ισοτιμία πάνω από το 1,22 κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018. 

Aνοδο σημείωσε και το ελβετικό φράγκο, το οποίο διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,8844 έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ότι έως τον Ιούνιο του 2020, η Ελβετία παρενέβαινε στην αγορά συναλλάγματος. Αναλυτές ανέφεραν ότι δεν τους εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε την υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος, που βρίσκεται κοντά σε υψηλά έξι ετών. 

moneyreview.gr   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News