ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αγοραστικό κρεσέντο στις τράπεζες

Στο +1,37% και τις 954 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Αγοραστικό κρεσέντο στις τράπεζες

Αξιοσημείωτα κέρδη παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν το αγοραστικό κρεσέντο στις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω και του θετικού κλίματος στις αγορές της Ευρώπης.  

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 1,37% και διαμορφώνεται στις 954,99 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (942,06 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 950,30 έως 955,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 54 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Αιχμή του δόρατος αποτελούν και πάλι οι τράπεζες, με τη μετοχή της Πειραιώς να εκτινάσσεται κοντά στο +5,5% και να καθορίζεται στο 1,59 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank δε, σκαρφαλώνει εκ νέου στο 1,40 ευρώ, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2020. 

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος και για τη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά σχεδόν 3% και ανακτά το 1,10 ευρώ, σημειώνοντας υψηλό επτά ετών. Από εκεί και πέρα, κέρδη κατά τουλάχιστον 2% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Aegean, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ. 

Ξανά σε υψηλό 7ετίας η αγορά 

Οι επενδυτές, όπως φαίνεται από το πρωί, επιστρέφουν σε αγοραστική διάθεση, με τον Γενικό Δείκτη να ανακτά το ψυχολογικό σημείο των 950 μονάδων και να βρίσκεται εκ νέου στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας.  

Σύμμαχο σε αυτή την κίνηση αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μέσα στο 2022 αποτελεί τον μεγάλο κερδισμένο της αγοράς, επιστρέφοντας σε προ-Covid επίπεδα και υπερβαίνοντας το τεχνικό όριο των 700 μονάδων.  

Αναμφίβολα η ανοδική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξάνεται στο +1,4% χάρη στα εύρωστα εταιρικά αποτελέσματα, διαδραματίζει καίριο ρόλο, βελτιώνοντας αισθητά το κλίμα.  

Σήμερα, στο μεταξύ, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις ανακοινώσεις του MSCI, όπου η Ελλάδα διατηρεί μέχρι σήμερα έξι «αντιπροσώπους», δηλαδή τις μετοχές των ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ και Jumbo.   

Παρότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις ελληνικών δεικτών, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα προσθήκης της Εθνικής Τράπεζας και αφαίρεσης της Jumbo.   

Σε υψηλό 2 ετών οι τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέραμε, αποτελεί την αιχμή του δόρατος -κι αυτό συμβαίνει από την αρχή του έτους- καθώς αυξάνεται κατά 2,47% και καθορίζεται στις 722,48 μονάδες. Μάλιστα, τα σωρευτικά κέρδη του 2022 ήδη διαμορφώνονται στο 22%.  

Η μετοχή της Πειραιώς συνιστά τον απόλυτο πρωταγωνιστή, καθώς εκτινάσσεται κατά 5,4% και βρίσκεται μία ανάσα από το 1,6 ευρώ, ενώ στο 2,7% ορίζεται η άνοδος για τη μετοχή της Eurobank, η οποία βρίσκεται στο ψυχολογικό όριο του 1,10 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +1,5% και ανακτά το τεχνικό σημείο του 1,40 ευρώ. Κατά σχεδόν 1% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποίας επιστρέφει στα 3,60 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +1,56% 1,401 ευρώ  
  • Eurobank +2,71% 1,099 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα +0,98% 3,602 ευρώ  
  • Πειραιώς +5,30% 1,59 ευρώ  

Ισχυρό προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσφέρει η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει τα 30 ευρώ, καθώς διαπραγματεύεται στο +1,8% και τα 29,8 ευρώ.   

Άνοδο κατά περίπου 2% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Aegean, ενώ πέριξ του 1,5% καθορίζεται η αύξηση για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργεαική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, απώλειες κατά 1,2% παρουσιάζει η μετοχή της Ελλάκτωρ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Πλαίσιο αυξάνεται κατά 2,3% και τα 4 ευρώ, με τις μετοχές των Reds – Fourlis να ακολουθούν στο +2%. Κάμψη κατά 1,6%, αντίθετα, σημειώνει η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται κοντά στα 70,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

moneyreview.gr                     

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

Διαβάστε επίσης:     

Cenergy: Δασμούς αντιντάμπινγκ ύψους 41,04% από τις ΗΠΑ  στους σωλήνες χάλυβα  

Εφικτοί οι στόχοι του 2021 – Αισιοδοξία για το 2022 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News