ΑΓΟΡΕΣ

Ασανσέρ το Χρηματιστήριο – Σε υψηλό 2 ετών οι τράπεζες

Ποιες μετοχές έδωσαν πίσω τις 940 μονάδες

Ασανσέρ το Χρηματιστήριο – Σε υψηλό 2 ετών οι τράπεζες

Έντονη μεταβλητότητα επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιδόθηκε σε διαρκείς εναλλαγές προσήμων, προτού τελικά κλείσει σε θετικό έδαφος και ανακτήσει τη ζώνη των 940 μονάδων, με τη βοήθεια των Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο κατά 0,42% και ενισχύθηκε στις 942,06 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (938,09 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε δέκα μονάδες (από 931,97 έως 941,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 115 εκατομμύρια ευρώ. 

Το θετικό πρόσημο αποτέλεσε απόρροια των ισχυρών στηριγμάτων των μετοχών της Alpha Bank και του ΟΠΑΠ, οι οποίες εκτινάχθηκαν άνω του 3%. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία τερμάτισε στο +2,9% και το ψυχολογικό όριο του 1,5 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, σημαίνουσες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία κατρακύλησε στο -2,5% και τα 8,2 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Απώλειες κατά περίπου 2% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Ελλάκτωρ – Viohalco. 

H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ταυτόχρονα, αν και έφθασε να χάνει έως και -3,5%, τελικά κατάφερε να «ψαλιδίσει» τις ρευστοποιήσεις και να σταθεροποιηθεί στο -0,9% και τα 3,56 ευρώ, αλλάζοντας προς τα βελτίω το κλίμα στην αγορά.  

Η προσοχή στον MSCI

Η ελληνική αγορά, όπως φαίνεται, συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από τις 930 – 950 μονάδες, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των αυξημένων πιέσεων στα ομόλογα (υψηλό 2,5 ετών για το 10ετές) και των θετικών εταιρικών μεγεθών.   

Η πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια ήδη αποτυπώνεται στην αγορά των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού να εκτινάσσεται στο 2,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019.  

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης, με όλους τους πρόδρομους δείκτες να προαναγγέλλουν ένα ισχυρό 2022, με αύξηση επενδύσεων και δυνατό τουριστικό comeback.  

Στο μεταξύ, οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στις αυριανές ανακοινώσεις του MSCI, όπου η Ελλάδα διατηρεί έξι αντιπροσώπους (ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ και Jumbo). 

Αν και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις, υπάρχουν λίγες πιθανότητες για προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας και αφαίρεση της Jumbo. Ίδωμεν. 

Άλλαξαν το κλίμα οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις και να κλείσει με σημαντική άνοδο κατά 1,66%, πιάνοντας το ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων (υψηλό 2 ετών). 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως ήταν εύλογο, στράφηκε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία εκτινάχθηκε στο +3,7% και το 1,37 ευρώ, βάζοντας πλήρη για το τεχνικό όριο του 1,40 ευρώ. Κατά 2,9% αυξήθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία ανακατέλαβε το 1,5 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε ήπια κατά 0,9% και τερμάτισε στο 1,07 ευρώ (τζίρος άνω των 15 εκατ. ευρώ), ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε ελαφρώς στο -0,9% και τα 3,57 ευρώ, μετά και τις χθεσινές αγοραπωλησίες μέσω προσυμφωνημένων πακέτων. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +3,72% 1,3795 ευρώ  
  • Eurobank +0,94% 1,07 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,92% 3,567 ευρώ  
  • Πειραιώς +2,93% 1,51 ευρώ  

Οριακή νίκη των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε δυναμικά κατά 3,5% και έφθασε τα 13,4 ευρώ, ενώ κατά 1,7% αυξήθηκε και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έκλεισε στα 17,6 ευρώ. Η μετοχή της Jumbo ακολούθησε στο +1,7%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ εμφάνισε απώλειες της τάξης του 2,5% και διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Κατά τουλάχιστον 1,5% υποχώρησαν και οι μετοχές των Τιτάνα, Viohalco, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε αρνητικά στο -2,4% και τα 3,6 ευρώ, με τις μετοχές των Reds και Intracom να χάνουν περίπου 3%. Απώλειες κατά 2% παρουσίασε και η μετοχή της ΑΒΑΞ. 

Συνολικά, 39 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 64 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

moneyreview.gr                   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

Διαβάστε επίσης:   

Deutsche Bank: Προσοχή στα ελληνικά ομόλογα καθώς η ΕΚΤ οπισθοχωρεί 

Intrakat: Τα φρέσκα κεφάλαια και οι νέες επενδύσεις 

Eurobank: Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Ποιους αφορά 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News