Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 19:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια – «Πέφτουν» οι αποδόσεις

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια – «Πέφτουν» οι αποδόσεις

Σε ρυθμό αποκλιμάκωσης συνέχισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ και στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο κρατικό χρέος εν μέσω της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και των αντικρουόμενων μηνυμάτων από την ΕΚΤ.

Κορυφαίοι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι απέκλεισαν προς το παρόν κάθε προοπτική άμεσης επίλυσης των διαφορών για την Ουκρανία στο πλαίσιο των συζητήσεων που άρχισαν στην Ελβετία. Από την άλλη, αναλυτές επικαλούνται τις διαφορές που επικρατούν στους κόλπους της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, γεγονός που αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να κρατά ανοικτή την πόρτα σε όλες τις επιλογές, όπως έδειξαν τα πρακτικά από την τελευταία συνερίαση του Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές και να συγκρατήσει τις προσδοκίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις, λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν έχει κανένα λόγο να σπεύσει σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική όπως η Fed. Ο βασικότερος παράγοντας πάντως αυτή τη στιγμή που καθοδηγεί την αγορά είναι ο γεωπολιτικός, γι΄αυτό και οι επενδυτές αναζητούν την ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα του ευρώ και δη τα γερμανικά, όπως σημειώνουν αναλυτές της ING.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο -0,057% αφού στην αρχή της συνεδρίασης έφθασε έως το -0,087%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Νοεμβρίου.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης στο 1,34% με το spread ωστόσο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να παραμένει στις 141 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, με το 10ετές στο 1,67%. 

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για πιθανή αύξηση του premium κινδύνου, εάν ο Μάριο Ντράγκι περάσει στον προεδρικό θώκο την επόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν θέλουν καθόλου οι αγορές να συμβεί. Η ανάληψη των καθηκόντων του Ντράγκι στην πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο του 2021 επανέφερε την εμπιστοσύνη στην ιταλική οικονομία και στην ιταλική αγορά.

Ωστόσο, ο Φάμπιο Καστάλντι της Pictet Asset Management βλέπει το spread να περιορίζεται στις 120 μονάδες βάσης στην περίπτωση που η σημερινή κυβέρνηση παραμείνει στην εξουσία με ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη και ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αντλήσει τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και εάν ο Ντράγκι αναλάβει την προεδρία. Οι αγορές πάντως θεωρούν ότι υπάρχει μικρός μόνο κίνδυνος πρόωρων εκλογών εάν ο Ντράγκι αλλάξει πόστο, παρότι υπάρχει και το ακραίο σενάριο με κάποιους αναλυτές να βλέπουν το spread να ξεφεύγει το λιγότερο στις 150 μονάδες βάσης.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News