Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 19:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: H προοπτική επιτοκιακών αυξήσεων «ανεβάζει» τις αποδόσεις

Ομόλογα: H προοπτική επιτοκιακών αυξήσεων «ανεβάζει» τις αποδόσεις

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να εστιάζουν σταθερά στην πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, προσπαθώντας να μαντέψουν την επίδραση των αμερικανικών επιτοκιακών αυξήσεων στην Ευρώπη. 

Παρότι η αμερικανική αγορά έμεινε σήμερα κλειστή λόγω αργίας, η κίνηση των προθεσμιακών προεξοφλούν περαιτέρω κλιμάκωση των αποδόσεων, από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία εκτινάχθηκε στο 1,8% την προηγούμενη εβδομάδα, σε υψηλό έτους. Οι θέσεις πώλησης σε αμερικανικά 10ετή έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, εν μέσω των επιθετικών μηνυμάτων από αξιωματούχους της Φέντεραλ Ριζέρβ που κάνουν λόγο για την πρώτη επιτοκιακή αύξηση το Μάρτιο.

Οι θέσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα πιο ήπια μηνύματα της ΕΚΤ, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος από τα σημερινά ιστορικά υψηλά διαβεβαιώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να τον επαναφέρει στο στόχο του 2%. «Η επικείμενη επιτοκιακή αύξηση του Μαρτίου στις ΗΠΑ και το μέγεθος του νέου επιτοκιακού κύκλου κρατά τις αγορές υπό πίεση. Τα κρατικά ομόλογα του ευρώ δεν θα παραμείνουν αλώβητα και σίγουρα θα ακολουθήσουν τους ρυθμούς των αμερικανικών», σημειώνουν αναλυτές της Commerzbank.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο -0,03%, με τους αναλυτές της Commerzbank να εξακολουθούν να περιμένουν ότι οι αποδόσεις των bunds θα δοκιμάσουν σύντομα το μηδέν. Η απόδοση του πενταετούς άγγιξε προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2019 στο -0,341%.

Παρότι ο ρυθμός ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη θα είναι πιο ήπιος συγκριτικά με τις ΗΠΑ, αναλυτές αμφιβάλουν για το εάν η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει την “εισαγωγή” ανεπιθύμητων πιο αυστηρών χρηματοοικονομικών συνθηκών από την Fed. Ενδεικτικό το γεγονός ότ το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 182 μονάδες βάσης αφού από τις 5 Ιανουαρίου κινείται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 175 και 185 μονάδων βάσης. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν 100% μία πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ έως το Δεκέμβριο του 2022.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 1,35%, ενώ στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία επέστρεψε στο 1,58% με το spread στις 169 μονάδες βάσης και στην πενταετία στο 0,73%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 76 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 22 εκατ.ευρώ στη 10ετία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News