Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Καθοδικό γύρισμα των αποδόσεων μετά τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Καθοδικό γύρισμα των αποδόσεων μετά τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την αρχική άνοδο, καθώς οι τιμές παραγωγού Δεκεμβρίου αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενομένου, δίδοντας στους επενδυτές νέα ανάσα.

Χθες, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις είχαν αποσυμφορήσει την αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τις αποδόσεις να παρουσιάζουν πτώση για πρώτη φορά στη διάρκεια του νέου έτους. Ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε στο 9,7% το Δεκέμβριο έναντι 9,8% του αμέσως προηγούμενου μηνός, ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση και σε μηνιαία βάση, εξέλιξη που δημιουργεί κάποιες ελπίδες ότι η άνοδος έχει ήδη κορυφωθεί.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,085%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε ενισχυθεί ελαφρώς στο -0,054%, απέχοντας όμως και πάλι αρκετά από το -0,014% που έφθασε την Τρίτη, οπότε πλησίασε πολύ κοντά στο σημείο μηδέν για πρώτη φορά από το Μάιο του 2019.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 1,29% με πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης, αφού όμως αρχικά είχε ανέβει έως το 1,34%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 1,51% με το spread ωστόσο σταθερά στις 167 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία υποχώρησε στο 0,69%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 107 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Η αρχική άνοδος αποδόθηκε στη στροφή ξανά του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις κεντρικές τράπεζες και ειδικά στην Φέντεραλ Ριζέρβ που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει ένα νέο κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων, προοπτική που δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα και νευρικότητα, ειδικά σε μία περίοδο που παρατηρείται σειρά από νέες ομολογιακές εκδόσεις.

Αναστάτωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, ότι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν είναι προσωρινή όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, παρότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα να υποχωρήσουν οι τιμές κάτω από το στόχο 2% της ΕΚΤ το 2023 και 2024. 

Από πλευράς προσφοράς, η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές με νέο 10ετές προσελκύοντας ζήτηση ύψους 30 δισ.ευρώ, αντλώντας 3 δισ.ευρώ, η Ιταλία εξέδωσε τριετές και επταετές, αντλώντας μεν 7 δισ.ευρώ, όπως είχε θέσει στόχο, πληρώνοντας ωστόσο την υψηλότερη απόδοση από τον Ιούλιο του 2020. Νέο 10ετές εξέδωσε και η Κύπρος με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 7 δισ.ευρώ, αντλώντας 1 δισ.ευρώ.   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News