Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 19:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Ανάσα» για τις αποδόσεις – Σταθερή στο 1,68% των ελληνικών 10ετών

Ομόλογα: «Ανάσα» για τις αποδόσεις – Σταθερή στο 1,68% των ελληνικών 10ετών

Σε πτώση επέστρεψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μία ημέρα μετά το άγριο σφυροκόπημα και την άνοδο του γερμανικού 10ετούς πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά μετά από περίπου τρία έτη.

Οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών κρατικών ομολόγων του ευρώ υποχώρησαν δύο μονάδες βάσης, αφού παρουσίασαν ωστόσο νευρικότητα με αυξομειώσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης. Στη Γερμανία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεδριάσεις κλείνοντας στο -0,03%, αφού όμως νωρίτερα άγγιξε και πάλι θετικό έδαφος στο 0,008%.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 1,68% αφού όμως αρχικά στη διάρκεια της συνεδρίασης ξέφυγε πάνω από το 1,7%, αγγίζοντας νέο υψηλό από το Μάιο του 2020, μία μέρα μετά την έκδοση του νέου 10ετούς την Τετάρτη. Το spread παρέμεινε στα ίδια περίπου υψηλά επίπεδα, στις 179 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς παρουσίασε μία οριακή πτώση στο 0,75%.

Αξιωματούχος του γερμανικού οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους προειδοποίησε ωστόσο ότι σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων ομολογιακών αποδόσεων η έκδοση χρέους μεγάλης διάρκειας θα είναι δύσκολη και γι΄αυτό γίνονται συζητήσεις για την επανεξέταση των νέων εκδόσεων.

Στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων βοήθησαν τα πρακτικά της ΕΚΤ που έδειξαν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της εξέφρασαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δεκέμβριο ανησυχίες μήπως αρθούν υπερβολικά γρήγορα τα μέτρα στήριξης, τη στιγμή ωστόσο που υπάρχουν έντονες διαφωνίες στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας ως προς τον πληθωρισμό και για το εάν έχουν υποτιμηθεί οι αυξητικοί κίνδυνοι.

Καθησυχαστικές και οι νέες δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε ότι η ΕΚΤ έχει κάθε λόγο να μην κινηθεί τόσο γρήγορα όσο η Φέντεραλ Ριζέρβ, επαναλαμβάνοντας ότι οι παράγοντες που καθοδηγούν τον πληθωρισμό θα υποχωρήσουν σταδιακά το 2022.

Οι αγορές χρήματος περιόρισαν χθες τις προσδοκίες τους ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ στη διάρκεια του 2022, δίδοντας μία πιθανότητα 80% για αύξηση των 10 μονάδων βάσης έως το Σεπτέμβριο, έναντι 100% που έδιδαν την Τετάρτη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε στο 1,83%, αρκετά χαμηλότερα από το 1,9% που άγγιξε την Τετάρτη.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News