Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 08:41
ΑΓΟΡΕΣ

Το Λονδίνο πόλος έλξης αρχικών δημοσίων εγγραφών

Το Λονδίνο πόλος έλξης αρχικών δημοσίων εγγραφών

Η ευρωπαϊκή αγορά αρχικών δημοσίων εγγραφών αψήφησε την κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού και την αβεβαιότητα λόγω Brexit, με αρκετές επιχειρήσεις να «στριμώχνονται» για την εισαγωγή των μετοχών τους στα χρηματιστήρια και το Λονδίνο να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος.

Τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου έχουν φιλοξενήσει από τις αρχές του έτους 160 αρχικές δημόσιες εγγραφές, συνολικής αξίας 28,3 δισ. δολαρίων, υπερβαίνοντας τα 26,7 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν πέρυσι μέσω 136 αρχικών δημοσίων εγγραφών, όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το ποσό αποτελεί ένα μικρό κλάσμα της δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, με 885 IPOs αξίας 134 δισ. δολαρίων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και το ποσό-ρεκόρ 173 δισ. δολαρίων που αντλήθηκε από 479 αρχικές δημόσιες εγγραφές σε αμερικανικά χρηματιστήρια.

Το Λονδίνο πόλος έλξης αρχικών δημοσίων εγγραφών-1

Παρότι η Νορβηγία προσείλκυσε τις περισσότερες συμφωνίες, το Λονδίνο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα-τρίτο των IPOs στην Ευρώπη, από ένα-πέμπτο πέρυσι. Στο χρηματιστηριακό «ντεμπούτο» στην αγορά του Λονδίνου περιλαμβάνονται και διεθνείς συμφωνίες, όπως η Online τράπεζα του Καζακστάν Kaspi.kz JSC και δύο εισαγωγές κινεζικών επιχειρήσεων, αν και το μεγαλύτερο ντεμπούτο προέρχεται από την εταιρεία Online αγορών THG Holdings.

H συρροή των επιχειρήσεων για εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου παρατηρείται παρά τις σχετικά αποθαρρυντικές επιδόσεις του βρετανικού χρηματιστηρίου. Ο FTSE 100 υποχωρεί 13% φέτος, με τις απώλειες υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με την πτώση 5,3% του πανευρωπαϊκού STOXX Europe 600, ενώ ο FTSE 250 καταγράφει απώλειες 9,1%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News