Business & Finance Πέμπτη 5/11/2020, 16:09
ΑΓΟΡΕΣ

Πάνω από έξι μήνες η καθυστέρηση για την IPO της Ant Group

Περισσότερους από έξι μήνες θα μπορούσε να καθυστερήσει η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της Ant Group, όπως εκτιμούν διάφοροι επενδυτές, μετά την απόφαση του Πεκίνου να μπλοκάρει το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της εταιρείας.

Οι μετοχές της κινεζικής fintech, η οποία είχε συγκεντρώσει κεφάλαια αξίας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων -τα περισσότερα σε κάθε άλλη IPO παγκοσμίως- επρόκειτο να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές ανέβαλαν την πρεμιέρα, παρουσιάζοντας ένα νέο προσχέδιο κανονισμών για τη λειτουργία του κλάδου των fintech, κάτι το οποίο ενδεχομένως αναγκάσει την Ant Group να επαναξιολογήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία καλείται να απαντήσει σ’ όλες τις ερωτήσεις των εποπτικών αρχών της Κίνας και να υποβάλλει ένα νέο πρότυπο λειτουργίας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι προωθούμενες αλλαγές δε, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις διαδικτυακές δανειοδοτικές δραστηριότητες, οι οποίες αντανακλούν περίπου το 40% των εσόδων της Ant Group.

Την ίδια ώρα, θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά το προφίλ κινδύνου της εταιρείας, η οποία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ένας τεχνολογικός μεσολαβητής μεταξύ τραπεζών και δανειζόμενων.  

Η μεγαλύτερη IPO παγκοσμίως

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινεζικός γίγαντας του κλάδου των fintechs επρόκειτο να κάνει διπλή δημόσια εγγραφή στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης, εκδίδοντας 1,67 δισεκατομμύρια νέες μετοχές σε κάθε αγορά. 

Μάλιστα, είχε κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις μετοχές στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να τιμολογούνται στα 80 δολάρια και στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης στα 68,8 γουάν.  

Η διπλή IPO του κινεζικού κολοσσού, εφοσον τελικά πραγματοποιηθεί, θα θεωρείται η μεγαλύτερη σ’ όλο τον κόσμο, υπερσκελίζοντας το ρεκόρ της Saudi Aramco (29 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Ant Group, η οποία προηγουμένως ήταν γνωστή ως Ant Financial και Alipay, εντάσσεται στον κινεζικό όμιλο της Alibaba, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News