Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 22:05
BUSINESS & FINANCE

Οι συνομιλιές για το Brexit και η κάθοδος του βρετανικού FTSE 100 

Οι συνομιλιές για το Brexit και η κάθοδος του βρετανικού FTSE 100 

Σε δικό του κλίμα κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο του Λονδίνου, ακολουθώντας αντίθετη πορεία και πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα σε σχέση με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Η συμφνωνία μεταξύ των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράταση των συνομιλιών για το Brexit πέραν το προκαθορισμένου χθεσινού χρονικού περιθωρίου, λειτούργησε ευεργητικά για την ψυχολογία των επενδυτών σε ολόκληρη την Ευρωπη, εκτός από τη Βρετανία.

Ο βρετανικός FSTE 100 έκλεισε με απώλειες 0,23%, με το σημερινό ράλι της στερλίνας που πυροδοτήθηκε από την παράταση των συνομιλιών να ασκεί πιέσεις στις μετοχές των εταιρειών με εξαγωγικό προσανατολισμό και αυτές με τη σειρά τους στον δείκτη του λονδρέζικου χρηματιστηρίου. 

«Βαρίδι» η μετοχή της AstraZeneca ο οποία απώλεσε περί του 6%, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοράσει την αμερικανική Alexion αντί του ποσού των 39 δισ. δολαρίων, με τους επενδυτές ιδαίτερα σκεπτικούς για την κίνηση αυτή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας, δεδομένου ότι θα προσφέρει μεγάλο μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου και θα επιβαρύνει περαιτέρω το χρέος της που είναι ήδη υψηλό. 

Στη Βρετανία επικρατεί μια αναστάτωση σχετικά με την επόμενη ημέρα μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. και στο ενδεχόμενο ενός no deal. 
Τα προβλήματα ξεπροβάλουν το ένα πίσω από το άλλο και ήδη τα πρώτα σε θέματα logistics έκαναν εμφατική εμφάνιση, όταν ουρές χιλιομέτρων σχηματίσθηκαν από φορτηγά στα λιμάνια της Νότιας Αγγλίας. 

Στην υπόλοιπη Ευρώπη αντιθέτως οι επενδυτές, κινήθηκαν με άλλη ψυχολογία, τοποθετήθηκαν στις μετοχές και οδήγησαν του ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,44%, μετά την ανακοπή ενός σερί 5 εβδομάδων με κέρδη, καθώς την περασμένη την ολοκλήρωσε με απώλειες περί του 1%.

Ο γερμανικός DAX ξεχώρισε με άνοδο 0,83%, στο +37% ο CAC 40 στο Παρίσι, στο 0,27% τα κέρδη του FSTE ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, η θετική αύρα που αναδύθηκε από τη διανομή του εμβολίου στις ΗΠΑ, ατόνησε. 

Αποτέλεσμα οι Dow Jones και S&P 500 να καταγράψουν απώλειες 0,62% και και 0,44%, ενώ ο Nasdaq παρέμεινε σε θετικό έδαφος (+0,50 %), κυρίως γιατί είχε ενισχυθεί έως και 1,30% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οπότε κατάφερε να διασώσει ένα μέρος των κερδών. 
Στις ΗΠΑ από αύριο αρχίζει το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, η δεύτερη χώρα της Δύσης μετά τη Βρετανία η οποία προέβη σε αυτή την κίνηση.  

Εντούτοις στις ΗΠΑ το ενδεχόμενο να εφαρμοσθούν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, υποσκέλισαν την αισιοδοξία για το εμβόλιο. 

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 9 εκατ. άνεργοι Αμερικανοί ετοιμάζονται να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, μην γνωρίζοντας αν από τον καινούργιο έτος θα έχουν κάποιο εισόδημα, καθώς τέλος του μήνα λήγει το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης των ανέργων κι ενώ από τον Λευκό Οίκο δεν διαφαίνονται σημάδια προόδου στο αδιέξοδο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News