Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 10:15
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Παραμένουν σε υψηλό επτά ετών οι τιμές

Πετρέλαιο: Παραμένουν σε υψηλό επτά ετών οι τιμές

Την ανοδική τους πορεία για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση επεκτείνουν σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου παραμένοντας σε υψηλό περισσότερο των επτά ετών, καθώς στις γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τη νέα επίθεση της οργάνωσης των Χούτι, ήρθε να προστεθεί προβληματισμός από την διακοπή της λειτουργία του αγωγού που μεταφέρει το ορυκτό καύσιμο από το Ιράκ προς την Τουρκία. 

Περί τις 10:10 και ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο -,47% ήτοι 0,42 σεντς, στα 87,91 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υπερβεί οριακά τα 89 δολάρια, στα 89,04 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου 2014.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τιμή του αργού, καταγράφοντας κέρδη 0,70% ή 0,61 σεντς, στα 85,44 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κάνει πέρασμα από τα 87,08 δολάρια, ένα υψηλό από τις 9 Οκτωβρίου 2014.

Ο τουρκικός κρατικός φορέας διαχείρισης των αγωγών δήλωσε ότι έσβησε τη φωτιά μετά από έκρηξη που διέκοψε τη ροή πετρελαίου στον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν, προσθέτοντας ότι θα τεθεί σε λειτουργία «το συντομότερο δυνατό». Η αιτία της έκρηξης μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Ο αγωγός μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), στο λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας, προμήθειες που προορίζονται για εξαγωγές.  

Η απώλεια των προμηθειών από τον εν λόγω αγωγό, έρχεται σε μια περίοδο στην οποία οι αναλυτές αναμένουν περιορισμένη προσφορά του ορυκτού καυσίμου το 2022, εν μέρει εξαιτίας της ενίσχυσης της ζήτησης περισσότερο του αναμενομένου, κι ενώ εξαπλώνεται η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν την επιστροφή των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια.

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, εντείνουν τους φόβους για τις προοπτικές της προσφοράς.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν αργά χθες Τρίτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να καταδικάσουν την επίθεση στο Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα από την οργάνωση των Χούτι της Υεμένης, η οποία έχει εξαπολύσεις απειλές για περαιτέρω επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται παρατεταγμένα στα σύνορα με την Ουκρανία, με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει την κρίση εξαιρετικά επικίνδυνη και να υποστηρίζει ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει ανά πάσα στιγμή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News