ΑΓΟΡΕΣ

Bank of America: Γιατί γυρίζει την πλάτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας

Bank of America: Γιατί γυρίζει την πλάτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας

Επιφυλακτική δηλώνει η Bank of America απέναντι στα χρηματιστήρια της κατηγορίας EEMEA (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), στα οποία εντάσσεται και η αγορά της Αθήνας. Μάλιστα, το ΧΑ έχει πέσει στην τελευταία θέση ανάμεσα στις προτιμήσεις της BofA, κυρίως γιατί φαίνεται να «σκοράρει» άσχημα στις προοπτικές της εταιρικής κερδοφορίας καθώς και στις αποτιμήσεις.

Οι αναλυτές της Bank of America προειδοποιούν ότι το περιβάλλον για τις αγορές EEMEA θα είναι δύσκολο στο πρώτο τρίμηνο του 2022, λόγω της αβεβαιότητας στο μέτωπο του πληθωρισμού, της «σφικτής» αγοράς εργασίας και των αυξανόμενων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Bank of America: Γιατί γυρίζει την πλάτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας-1

Για να εκφράσει πιο θετική άποψη για τις αγορές αυτές, ο επενδυτικός οίκος περιμένει να δει τον υψηλό πληθωρισμό ή/και τις πιέσεις στις μετοχές να ανατρέπουν τις προσδοκίες για τους ρυθμούς σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Bank of America: Γιατί γυρίζει την πλάτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας-2

Σύμφωνα με την BofA, η Ρωσία και  οι αγορές του Κόλπου βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν αυτό το περιβάλλον, όμως η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων εκτιμάται ότι επιβαρύνει τη Ρωσία. Η αβεβαιότητα ως προς τις οικονομικές πολιτικές στην Τουρκία συνεχίζεται, ενώ τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας στηρίζουν την Ν. Αφρική. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο οίκος δηλώνει ότι του αρέσουν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η BofA διαπίστωσε εκροές κεφαλαίων από τις αγορές EEMEA, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η ελληνική αγορά

Από τα κριτήρια που χρησιμοποιεί η Bank of America, το χρηματιστήριο της Αθήνας «σκοράρει» πού άσχημα στα εταιρικά αποτελέσματα, στο momentum της τιμής/κέρδη ανά μετοχή, στις αποτιμήσεις σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο τους όπως και στα περιθώρια ανόδου που προκύπτουν από τις θέσεις των funds.

Bank of America: Γιατί γυρίζει την πλάτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας-3

Bank of America: Γιατί γυρίζει την πλάτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας-4

Πάντως, ανάμεσα στις top 20 μετοχές της BofA από την κατηγορία συγκαταλέγεται και μία ελληνική, εκείνη της Motor Oil.

Bank of America: Γιατί γυρίζει την πλάτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας-5

Διαβάστε επίσης: 

Fitch Solutions για Ελλάδα: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν – Στηρίζουν το επενδυτικό κλίμα

JP Morgan: Ανοίγει την Παρασκευή (;) το μπαράζ των αναβαθμίσεων της Ελλάδας

Η ελληνική οικονομία το 2022: Οι προβλέψεις 12 ξένων οίκων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News