BUSINESS & FINANCE

Fitch Solutions για Ελλάδα: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν – Στηρίζουν το επενδυτικό κλίμα

Τι λέει η ανάλυση της θυγατρικής του Fitch Group, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο review του ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch Ratings

Fitch Solutions για Ελλάδα: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν – Στηρίζουν το επενδυτικό κλίμα

Παρότι η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και η σύσφιγξη των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού ενισχύουν τους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα, η Fitch Solutions εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ισχυρή θέση και άρα έχει περιθώρια να εφαρμόσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεών της κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Σημειώνεται ότι η Fitch Solutions είναι μονάδα του ομίλου Fitch Group, στον οποίο ανήκει και η Fitch Ratings. Η Fitch Ratings θα ανακοινώσει αργά το βράδυ της Παρασκευής το αποτέλεσμα του review της για την ελληνική αξιολόγηση, με κάποιους αναλυτές  να εκφράζουν προσδοκίες για μια αναβάθμιση.

Ως γνωστόν, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που θέτουν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης για να διατηρηθεί το αξιόχρεο της Ελλάδας στα τρέχοντα επίπεδα και να αναβαθμιστεί σε υψηλότερα.

Fitch Solutions για Ελλάδα: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν – Στηρίζουν το επενδυτικό κλίμα-1

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch Solutions, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας (158 από τις 300 έδρες) της επέτρεψε να περάσει γρήγορα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια μέσα στο 2021. Μεταξύ αυτών, ο οίκος ξεχωρίζει το εργασιακό  νομοσχέδιο του Ιουνίου που άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων και τον προϋπολογισμό του 2022, που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο και περιορίζει τις δαπάνες της πανδημίας. Παρά τις αντιδράσεις και κάποιες διαμαρτυρίες, και τα δύο υπερψηφίστηκαν σχετικά εύκολα, τονίζεται.

«Περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα σχέδιά της, όπως η διατήρηση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και η μείωση της φορολόγησης για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενώ παράλληλα θα στοχεύσει σε έναν βαθμό δημοσιονομικής προσαρμογής τα επόμενα τρίμηνα», αναφέρουν οι αναλυτές.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την υψηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης ανάπτυξη της οικονομίας, θα στηρίξουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα το 2022, προβλέπει η Fitch Solutions.

Επανεκλογή της ΝΔ το 2023

Αποτιμώντας την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η Fitch Solutions επισημαίνει πως παρότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζουν μία αργή υποχώρηση από την εκλογή της, τον Ιούλιο του 2019, εντούτοις το κόμμα διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.  Και αυτό επιμένει παρά την πρόσφατη άνοδο του ΚΙΝΑΛ, επισημαίνεται.

Fitch Solutions για Ελλάδα: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν – Στηρίζουν το επενδυτικό κλίμα-2

Με τη Νέα Δημοκρατία να εκτιμάται ότι θα κερδίσει την επανεκλογή της το 2023, η Fitch επισημαίνει ότι  η Ελλάδα σκοράρει καλύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δείκτες που χρησιμοποιεί για να μετρήσει την πρόοδο και τη συνέχεια στις πολιτικές.

Ρίσκα για την κοινωνική σταθερότητα από τον κορωνοϊό

Παρότι η επιδείνωση των επιδημιολογικών προοπτικών και η σύσφιγξη των περιοριστικών μέτρων έχουν αυξήσει τα ρίσκα για την κοινωνική σταθερότητα, η Fitch Solutions εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφύγει την επιστροφή στα αυστηρά lockdowns.

«Περιμένουμε ότι η κόπωση με τους περιορισμούς και η δυσαρέσκεια με τα νέα μέτρα θα πυροδοτήσουν περαιτέρω σποραδικές διαμαρτυρίες στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, με μέλη της αντιπολίτευσης και επικριτές να χαρακτηρίζουν τις κινήσεις τιμωρητικές», σημειώνουν οι αναλυτές. Αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι η Ελλάδα σκοράρει 60 (στα 100) στον δείκτη «κοινωνικής σταθερότητας» του οίκου,  την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 70,8.

Fitch Solutions για Ελλάδα: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν – Στηρίζουν το επενδυτικό κλίμα-3

Παρόλα αυτά, η Fitch τονίζει ότι οι περιορισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χαλαροί από ό,τι ήταν νωρίτερα μέσα στην πανδημία, με τη βοήθεια και του γεγονότος ότι το 68,1% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο (έναντι 61,5% στην Ευρώπη).

Αν και οι αναλυτές δεν αποκλείουν την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, εντούτοις η βασική πρόβλεψή τους είναι ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει τα αυστηρά lockdowns και άρα θα περιορίσει την κοινωνική αναταραχή και δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι άλλοι κίνδυνοι

Τα ρίσκα για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα –πέραν της πανδημίας- πηγάζουν από το γεγονός ότι η οικονομία είναι εύθραυστη και από τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, κινδύνους εντοπίζει η Fitch Solutions και στην περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμένεται, πλήττοντας ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα.

Ο οίκος εκτιμά, επίσης, ότι οι τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία θα επιμείνουν τους επόμενους μήνες. Παρότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να μπει σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία και ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς, εντούτοις η Fitch Solutions δεν αποκλείει περαιτέρω αναζωπύρωση των εντάσεων, κάτι που συνεπάγεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται με 60 στον δείκτη «εξωτερικές απειλές και απειλές ασφαλείας», δηλαδή σκοράρει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Ανοίγει την Παρασκευή (;) το μπαράζ των αναβαθμίσεων της Ελλάδας

«Ποδαρικό» με Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου θα κάνει η Fitch

Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News