Business & Finance Δευτέρα 3/01/2022, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ: Επιστροφή πετρελαίου σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους

ΟΠΕΚ: Επιστροφή πετρελαίου σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας μέχρι το τέλος του 2022, τόνισε σήμερα ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Haitham al-Ghais.

Ο Haitham al-Ghais από το Κουβέιτ εξελέγη σήμερα και θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Αύγουστο. Έχει εμπείρια τουλάχιστον 30 ετών στον πετρελαϊκό κλάδο και είναι πρώην επικεφαλής του Κουβέιτ στον ΟΠΕΚ. Διαδέχεται τον Νιγηριανό Mohammad Sanousi Barkindo.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, o al-Ghais δήλωσε επίσης ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του (ΟΠΕΚ+) έχουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ισορροπίας στις αγορές πετρελαίου.

O ΟΠΕΚ συνεδριάζει αύριο για τον καθορισμό της παραγωγής του Φεβρουαρίου και οι επενδυτές ενόψει της συνεδρίασης «ανέβασαν» τον μαύρο χρυσό κατά τουλάχιστον 1% σήμερα. Τα προθεσμιακά Νέας Υόρκης άγγιξαν έως και τα 76 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα μέσα στη μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2021 το πετρέλαιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2009. Η επενδυτική ζήτηση ενισχύθηκε λόγω της διοχέτευσης του εμβολίου για την COVID-19, καθώς και εξαιτίας της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα αυστηρά lockdown.

Παρότι βέβαια ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τη ζήτηση σε μακροπρόθεσμη ζήτηση ιδίως λόγω της Κίνας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα έξαρση του ιού, καθώς και λόγω της Όμικρον, η οποία έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις πτήσεων παγκοσμίως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚ+: Εμμένει στο σχέδιο αύξησης της παραγωγής

Θέρμανση: Ποια είναι η πιο φθηνή μέθοδος

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News