Business & Finance Τρίτη 23/11/2021, 15:48
ΑΓΟΡΕΣ

ΗΠΑ: Γιατί απελευθερώνουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα 

Η ανακοίνωση αυτή δεν «συγκίνησε» ιδιαίτερα την αγορά του πετρελαίου

ΗΠΑ: Γιατί απελευθερώνουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα 

Στην απελευθέρωση 50 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου από τα Αμερικανικά Στρατηγικά Αποθέματα θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ, στην τελευταία τους προσπάθεια να ανακόψουν την διαρκώς ανοδική τάση των τιμών του ορυκτού καυσίμου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η απελευθέρωση των αποθεμάτων θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, θα έχει τη μορφή δανείου και πώλησης και έγινε σε συνεννόηση με άλλες παρόμοιες κινήσεις από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, όπως ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η συνεννόηση αυτή συνιστα την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προχωρούν σε συντονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου με άλλες χώρες με μεγάλη κατανάλωση του ορυκτού καυσίμου στον κόσμο.

Η ανακοίνωση αυτή δεν «συγκίνησε» ιδιαίτερα την αγορά του πετρελαίου, με την τιμή του μπρεντ περί τις 15:30 ώρα Ελλάδος να σημειώνει άνοδο 0,16% στα 79,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού υποχωρούσε κατά 0,21% στα 76,59 δολάρια το βαρέλι. 

Από την μεριά των αναλυτών η απόφαση αυτή των ΗΠΑ κρίνεται ότι οποιαδήποτε επίδραση θα έχει στην αγορά θα είναι βραχυπρόθεσμης διάρκειας, καθώς η έλλειψη επενδύσεων τα τελευταία χρόνια στον εν λόγω κλάδο έχουν καταστήσεις τους παραγωγούς πετρελαίου δύσκαπτους αναφορικά με την μελλοντική χάραξη της πορείας τους. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο, από τα 50 εκατ. βαρέλια των ΗΠΑ τα 18 εκατ. βαρέλια έχουν ήδη πουληθεί, οπότε πολύ σύντομα τα αποθέματα αυτά δεν θα επαρκούν για να διατηρήσουν την αγορά σε μια ισορροπία. 

Η Ουάσιγκτον και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανειλημμένως έχουν απευθύνει εκκλήσεις στον ΟΠΕΚ και στους χώρες που απαρτίζουν τη συμμαχία γνωστή με την ονομασία ΟΠΕΚ+, προκειμένου να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους και να διοχετεύσουν περισσότερο πετρέλαιο στις αγορές, ούτως ώστε να ανακοπεί η άνοδος των τιμών μετά την πανδημία, μια άνοδος που μπορεί να αποβεί σε ανασταλτικός παράγοντας στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πιέζουν τον ΟΠΕΚ να κρατήσει επαρκή την προσφορά

Reuters: Οι ΗΠΑ καλούν σε συντονισμένη απελευθέρωση πετρελαϊκών αποθεμάτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News