Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 20:26
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ+: Εμμένει στο σχέδιο αύξησης της παραγωγής

ΟΠΕΚ+: Εμμένει στο σχέδιο αύξησης της παραγωγής

Στο σχέδιο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου εμμένουν η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ+, προκαλώντας ανακούφιση στις χώρες που προμηθεύονται πετρέλαιο, αλλά και τις ΗΠΑ, που είχαν ασήσει πίεση για μείωση των τιμών.

Στελέχη της αγοράς ανέμεναν πως η σημερινή συνεδρίαση θα κατέληγε σε ανάκληση του σχεδίου λόγω ανησυχιών για την διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον. Ωστόσο, προς έκπληξη πολλών οι τιμές του μαύρου χρυσού πράγματι υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Στη συνέχεια, βέβαια από την υποχώρηση στα 68 δολάρια το βαρέλι, η τιμή επανέκαμψε στα 69 δολάρια.

Σύμφωνα με την απόφαση της ομάδας του ΟΠΕΚ+, η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 400.000 νβαρέλια την ημέρα αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, σήμερα αποφασίστηκε επιπλέον ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει «σε συνεδρίαση», αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που χρειαστεί, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί θα μπορούν να επέμβουν άμεσα, ώστε να ενισχύσουν τις τιμές.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι ο ΟΠΕΚ+ «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αγορά και θα κάνει άμεσες προσαρμογές εάν χρειαστεί».

Πιέσεις των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη σημερινή συνεδρίαση, ο Λευκός Οίκος ασκούσε έντονες πιέσεις για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές. Παρατηρείται εξάλλου δραματική αύξηση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ στις ΗΠΑ επικρατούν ανησυχίες για μονιμότητα των πληθωριστικών πιέσεων.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προχώρησε στη μεγαλύτερη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, σε μία προσπάθεια να αποθερμάνει την αγορά. Ωστόσο, η κίνηση αυτή είχε μικρό μόνον αντίκτυπο στις τιμές.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον σημειώθηκε η «τέλεια καταιγίδα» στις αγορές πετρελαίου. Η ραγδαία υποχώρηση των τιμών που καταγράφηκε δημιούργησε – εσφαλμένες εν τέλει – εντυπώσεις ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αναθεωρούσε σήμερα το σχέδιο για αύξηση της παραγωγής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Financial Times

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Γιατί απελευθερώνουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα

Βενζίνη: Έκτη ακριβότερη πόλη στον κόσμο η Αθήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News