Business & Finance Τετάρτη 29/12/2021, 16:40
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Παραμένει σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά

Wall Street: Παραμένει σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά

Με μικρές μεταβολές ξεκινούν στη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αποτιμούν τις εξελίξεις γύρω από τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, συγκεκριμένα, ενισχύεται κατά 0,04% και βρίσκεται στις 36.412 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 αυξάνεται 0,16% και κινείται στις 4.792 μονάδες, παραμένοντας σε απόσταση αναπνοής από το νέο ιστορικό υψηλό. 

Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη κατά 0,21% και διαμορφώνεται στις 15.815 μονάδες. 

Οι αμερικανικοί δείκτες, όπως έχει γίνει αντιληπτό τις τελευταίες ημέρες, έχουν ανακάμψει αισθητά από τον αρνητικό Νοέμβριο, με τον S&P 500 να μετράει άνοδο σχεδόν 5% μέσα στον Δεκέμβριο. 

Σε αυτό έχει συμβάλλει και το παραδοσιακό κλίμα ευφορίας, το οποίο επικρατεί στις αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων κάθε έτους, το λεγόμενο Santa Claus Rally.  

Βέβαια, οι εξελίξεις με την Όμικρον παραμένουν στο επίκεντρο, με τις ΗΠΑ να έχουν ανακοινώσει περισσότερα από 4,1 εκατ. νέα κρούσματα από την 1η Δεκεμβρίου, ένας αριθμός αισθητά άνω του Νοεμβρίου (2,54 εκατ.). 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι τριπλάσιος σε σχέση με την περίοδο 21 – 27 Νοεμβρίου. 

Διστακτικότητα επικρατεί ανάμεσα στους επενδυτές και για την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, με τη Federal Reserve να έχει προαναγγείλει τον πλήρη τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως τον Μάρτιο του 2022. 

Παράλληλα, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τριών αυξήσεων επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος, αποσύροντας τη φθηνή ρευστότητα και προκαλώντας τριγμούς στις χρηματαγορές. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προς εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ οι ΗΠΑ το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News