Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 13:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι νικητές και οι χαμένοι του 2021

Ομόλογα: Οι νικητές και οι χαμένοι του 2021

Με τις κεντρικές τράπεζες να άρουν σιγά – σιγά τα υπερχαλαρά νομισματικά μέτρα, τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία είναι εθισμένα στη φθηνή ρευστότητα της Federal Reserve, βλέπουν το ράλι των προηγούμενων μηνών σταδιακά να ξεθωριάζει.  

Όμως, αυτή η νέα τάση δεν τους εμποδίζει από το να αναδειχθούν σε «πρωταθλητές» για το 2021, πετυχαίνοντας εξαιρετικές αποδόσεις, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του Bloomberg από 46 διαφορετικές αγορές σε όλο τον κόσμο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το top-4 των «νικητών» της αγοράς ομολόγων προέρχεται αποκλειστικά από τον κόσμο των αναδυόμενων χωρών.  

Ειδικότερα, η καλύτερη επίδοση καταγράφεται στο ομόλογο της Νότιας Αφρικής, το οποίο εμφανίζει επιστροφές 8,7%. Στο +5,6% ακολουθεί το ομόλογο της Κίνας, ενώ Ινδονησία (+5,2%) και Ινδία (+2,7%) βρίσκονται στην 3η και στην 4η θέση, αντίστοιχα. 

South Africa’s curve has steepened since 2017 while U.S. Treasuries’ remained flat

Την πρώτη 7άδα συμπληρώνουν τα ομόλογα της Κροατίας (+1%), της Ιαπωνίας (-0,1%) και της Σουηδίας (-1%). 

Από την άλλη πλευρά, οι χειρότερες επιδόσεις ανήκουν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τις επιστροφές της Χιλής να καθορίζονται στο -16,1% και του Περού στο -2,2%. 

Διψήφια είναι η πτώση και για τα ομόλογα των Ουγγαρία (-10,9%) – Πολωνία (-10,2%). Τσεχία, Τουρκία και Κολομβία έπονται με -9,7%, -7,5% και -7,5% αντίστοιχα. 

Ομόλογα: Οι νικητές και οι χαμένοι του 2021-1

Συνολικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg, ο δείκτης αναδυόμενων ομολόγων υποχώρησε κατά 1,3% το 2021, μια επίδοση σαφώς καλύτερη σε σχέση με το 2013, όταν είχε ξεκινήσει η απόσυρση των τότε νομισματικών μέτρων (tapering της Fed). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η τιμή των ομολόγων αυξάνεται, τότε αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις, δηλαδή το κόστος δανεισμού, μειώνονται. Αντίστοιχα, όταν η τιμή των ομολόγων μειώνεται, τότε οι αποδόσεις αυξάνονται. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Federal Reserve, τα νομισματικά μέτρα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα λήξουν τον Μάρτιο του 2022, ενώ μέσα στο ίδιο έτος αναμένεται να υπάρξουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων.

Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων των αναδυόμενων χωρών, καθώς η ρευστότητα σταδιακά θα καθίσταται ολοένα και πιο ακριβή. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η μετοχή που έσπασε κάθε ρεκόρ και έκανε ράλι 7.000% μέσα στο 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News